Afbeelding

Muziekhandel Spronk: Na 98 jaar alleen op het www

Economie

ZANDBERG – Een van de weinig overgebleven typisch Bredase zaken: Spronk. Bijna 100 jaar geschiedenis verdwijnt met het dichtgaan van de winkel aan de Wilhelminastraat. Niet helemaal waar, want de eigenaren gaan helemaal voor een webwinkel.

Volgens Carla Huysmans, echtgenote van eigenaar Ernst Stellwag, bestaat Spronk nu 98 jaar. Dat betekent dat de zaak in 1913 is opgericht. Een tijd die totaal niet meer te vergelijken valt met het heden. Zeker niet in de muziekbranche. Van bakelieten grammofoonplaten, naar langspeelplaten, tapes, cd’s en nu dan de digitale verspreiding van muziek.

Boosdoener
“Het is allemaal te veel geworden. Dan heb je het over internet, kopieën, en digitale muziek. Maar de grootste boosdoener is de crisis. De klandizie is teruggelopen en dat zie je overal”, legt Huysmans uit.

Willem Spronk startte de eerste winkel met onder meer muziekinstrumenten aan de Veemarktstraat. Daarna kwam er een filiaal aan Torenstraat en een in de Wilhelminastraat. Vanaf 1980 zit Spronk op het huidige adres.

Huysmans en Stellwag betreuren de gevolgen van de ontwikkelingen op de markt. Toch zijn ze positief gestemd. Sterker nog, ze zien de stap naar de webshop helemaal zitten.

Zelfde service
“De grootste ellende hebben we al gehad. Dat verdriet is achter de rug, want we zijn er in 2010 al over na aan het denken. Het is natuurlijk wel jammer. Je vraagt je af hoe het kan dat een zaak als Spronk in Breda niet meer goed draait. Ik denk dat de tendens om op internet te kopen zo groot is geworden dat het niet anders meer kan”, meent Huysmans.

Op 24 december draaien de twee de laatste dag op het adres aan de Wilhelminastraat. De vaste klantenschare van Spronk heeft er volgens de ondernemers ook lastig mee. Maar volgens Huysmans kunnen ze de zelfde service verwachten.

“Ik heb een paar klanten gehad die er om hebben gehuild. Maar ze snappen het wel. Sommigen komen nu al binnen via onze webwinkel. Ondanks dat ik het contact ga missen, geloof ik in onze volgend stap. Het is alleen zonder fysieke winkel.”