Trainen zoals in het Amerikaanse leger in het Mastbos foto Raymond Tillieu
Trainen zoals in het Amerikaanse leger in het Mastbos foto Raymond Tillieu

Willems: 'Duurzaamheid lonend voor elke Bredanaar'

Algemeen

BREDA – Al in de jaren tachtig won Breda haar eerste prijs op het gebied van duurzaamheid. Nu sleept de stad jaar op jaar nieuwe titels binnen. Dat is voor de Bredanaar niet direct merkbaar. Wethouder Wilbert Willems: “Je moet het niet hebben van de zichtbaarheid.”

Duurzaamheid is voor sommigen een vaag begrip dat de laatste jaren te pas en te onpas wordt gebruikt. We moeten om de aarde te sparen bewust omgaan met energie luidt de boodschap. Dat heeft betrekking op verschillende gebieden. Breda is in dat opzicht behoorlijk vooruitstrevend.

Vorige week bracht de wethouder duurzaamheid de jongste telg uit het duurzaamheidsbeleid onder de aandacht. Dertig gemeentepanden worden energiezuinig. Het uiteindelijke doel is in 2044 een klimaatneutrale stad te zijn. Dat is nog ver van het huidige moment verwijderd, maar op de achtergrond timmert Breda dus flink aan de weg.

Langzaam proces
“Breda heeft op dit gebied een heel lange traditie. Ik heb daar op voort kunnen bouwen. Het is een langzaam proces, maar hier is het inmiddels wel vanzelfsprekend”, legt de wethouder uit.

Breda heeft vijf keer de titel Meest Duurzame Stad gewonnen, is genomineerd als Duurzame Topper 2011, heeft de Golden Green Award binnengesleept en de Duurzaamheidsspiegel. Toch is het lastig te vertalen naar wat de Bredanaar van de duurzame maatregelen meekrijgt.

Willems: “Bijvoorbeeld: Het energieverbruik is natuurlijk slecht waar te nemen. Het is misschien bij mensen onbekend dat we de stadsverwarming uit duurzame warmte en koudeopslag halen en niet uit kolencentrales. En we zijn bezig met de biomassacentrale waarvoor je duurzame brandstoffen gebruikt en dan gaat het om groene energie.”

Vervoersmiddelen
De wethouder haalt ook de Energieraad aan waarin onder andere Essent, de Rabobank en de projectontwikkelaar BAM zitting nemen. De raad bestaat uit twaalf leden die elke drie maanden bij elkaar komen.

“Zij geven geen advies, maar maken plannen. De gemeente is regisseur. Er ontstaan gezamenlijke acties en daarvan zie je de effecten, zoals cursussen duurzaam ondernemen”, zegt Willems.

De gemeente richt zich eveneens op mobiliteit. Dat geldt voor het openbaar vervoer, de auto en fiets. Zo zijn er voor ambtenaren elektrische fietsen beschikbaar. De gemeente zet ook in op duurzame vervoersmiddelen. Zo heeft Breda als eerste een vuilniswagen die op aardgas rijdt, de eerste die een hybride vuilniswagen ontwikkelt en ze zijn bezig om elektrische te introduceren.

Duurzaamheid is lonend
Verder kreeg de gemeente een subsidie om 2000 woningen energiezuinig te maken. Daarnaast komt er bij de A16 een zestal windmolens. Het zijn allemaal voorbeelden die moeten leiden tot een duurzame stad met een eigen lokaal energiebedrijf.

Willems: “Het gaat vooral om een bewustwordingsproces. Om dat onder de aandacht te brengen voeren we continu campagne in de wijken, zoals het Ginneken, de Wisselaar en de Biesdonk. Uiteindelijk is duurzaamheid lonend. Het moet goed zijn voor de mensen, het milieu en de portemonnee.”