Afbeelding

Warmte-koude-opslag voor nieuwbouw Stadiongebied

Algemeen

BREDA - Breda heeft samen met Heja Projectontwikkeling een zogenaamd masterplan opgesteld om duurzame warmte- en koude- opslag (WKO) te realiseren in Stadiongebied.

Bij wijze van proef wordt de provincie verzocht om in dit gebied af te mogen wijken van de uniforme dieptegrens die gehanteerd wordt bij het toepassen van WKO waardoor deze duurzame techniek in dit gebied rendabel kan worden.

Bij WKO wordt in de winter warmte uit de bodem gebruikt om gebouwen te verwarmen en wordt koude in de bodem opgeslagen. In de zomer worden gebouwen juist met koude uit de bodem gekoeld en wordt warmte in de bodem opgeslagen.?

Duurzaamheidwethouder Wilbert Willems: “We willen in 2044 een CO2-neutrale stad zijn. Eén van de middelen om dit te bereiken is warmte- en koud--opslag in de bodem. Door het toepassen van deze techniek kunnen we een flinke, rendabele energiebesparing bereiken. Bovendien is het economisch interessant. Ik ben blij dat ook het bedrijfsleven zo bijdraagt aan het bereiken van onze klimaatambities.”

?WKO-systemen kunnen elkaar beïnvloeden als ze te dicht bij elkaar worden aangelegd. Bovendien geldt het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. De partij die als eerste een vergunning aanvraagt heeft het recht om op die plaats een dergelijke installatie aan te leggen.

Om afstemming te verkrijgen kan een masterplan worden ingediend bij de provincie Noord-Brabant als bevoegd gezag. De provincie gebruikt het masterplan dan voor het beoordelen van nieuwe vergunningaanvragen in dat gebied.

?De provincie hanteert een uniforme dieptegrens van 80 meter voor warmte- en koude-opslag. ?Doordat de geschikte bodemlagen zich in Breda dieper bevinden, beperkt dit de mogelijkheden voor het toepassen van deze techniek. Dit is besproken in een overleg met de provincie Noord-Brabant. ?

De uitkomst daarvan is dat bij wijze van pilot voor één project afgeweken mag worden van de dieptegrens, zolang dit gemotiveerd wordt in een masterplan. Samen met de ontwikkelaar, Heja Projectontwikkeling, is besloten het Stadiongebied in Breda als pilot aan te dragen.