Bevrijdingsdag in Breda. foto Guido van der Kroef
Bevrijdingsdag in Breda. foto Guido van der Kroef

Duitse bondspresident Wulff naar Breda

Cultuur bevrijdingsdag

BREDA – De Duitse bondspresident Christian Wulff houdt op vijf mei in Breda op bevrijdingsdag de jaarlijkse vijf mei-lezing. Dat meldt het Nationaal Comité.

De Nationale Viering van de Bevrijding start elk jaar in een andere provincie. In 2012 in Noord-Brabant, in de Grote Kerk van Breda.

‘Het Nationaal Comité is bijzonder verheugd dat de Bondspresident van Duitsland de uitnodiging heeft aanvaard. De specifieke invalshoek voor komend jaar is Vrijheid geef je door. Daarbij staat de vraag centraal welke gebeurtenissen in de wereld bepalend zijn voor verschillende generaties bij hun beeldvorming over vrijheid’, aldus het Comité

Wulff is sinds 2010 Bondspresident van Duitsland. Hij was minister-president van de deelstaat Nedersaksen en maakte daarvoor deel uit van het parlement van Nedersaksen. Als Bondspresident vraagt Wulff veel aandacht voor het bevorderen van democratie.

In 1995 was Hare Majesteit de Koningin de eerste die de 5 mei-lezing uitsprak. De 5 mei-lezing is daarna zowel door Nederlandse als buitenlandse sprekers gehouden. Waaronder de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Carl Niehaus, de Amerikaanse ambassadeur Cynthia P. Schneider, de Prins van Oranje en de oud-ministers-presidenten Ruud Lubbers en Wim Kok. In 2011 sprak Jaap De Hoop Scheffer als voormalig secretaris van de NAVO.