foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Twee miljoen voor internationale samenwerking

Politiek

BREDA – Drie Bredase samenwerkingsprojecten kunnen rekenen op extra subsidie. Het gaat om projecten voor de opbouw van een internationaal kennisnetwerk voor de beeldcultuursector, innovatie binnen wijkontwikkeling (de Geeren) en watermanagement in laaglandgebieden (Vierde Bergboezem). De EU en het Rijk hebben hiervoor In totaal ruim twee miljoen euro toegekend.

De goedkeuring van de drie projecten betekent dat Gemeente Breda de komende tweeënhalf jaar, samen met Avans, NHTV, Huis voor Beeldcultuur, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) en Provincie Noord-Brabant, grensoverschrijdend gaat samenwerken met maar liefst twaalf nieuwe Europese partners in Zuidoost-Engeland, Noordwest-Frankrijk en Vlaanderen.

Een van de projecten is ‘DNA’ (Deprived Neighbourhoods Approach) hierbij worden achtergestelde buurten aangepakt. De gemeente Breda gaat in het kader van dit project samenwerken met de Belgische steen Antwerpen en Kortrijk en de Engelse stad Medway. Het project in de Bredase buurten Geeren-Zuid en Geeren-Noord richt zich op het initiëren van mede-eigenaarschap door bewoners op de terreinen buurtveiligheid, welzijn/gezondheid en openbare ruimte. Daarmee wordt de werkgelegenheid in deze buurten bevorderd.

De ander twee projecten hebben betrekking op de beeldcultuursector en watermanagement. Naast deelname aan Europese regionale samenwerking van steden langs de Hogesnelheidslijn (HSL) wil Breda met deze nieuwe netwerken zijn positie als internationale netwerkstad verder uitbouwen.