De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers
De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers

Overlast jongeren op ‘stapbussen’ stuk minder

Nieuws

BREDA – De overlast van jongeren die na het stappen de bus naar huis pakken is flink minder geworden. Dat zegt Ben Dwars, directeur van vervoersmaatschappij Veolia Transport Brabant, die hierover nog voor het eind van het jaar een convenant wil afsluiten met de gemeente.

Al anderhalf jaar lang waren er problemen met dronken jeugd op verschillende buslijnen veroorzaakt door met name het Happy Hour. Eind vorig jaar was de maat vol en dreigde Veolia met het schrappen van sommige diensten. De boodschap was dat ouders hun kinderen maar op moesten halen.

“Met een knipoog natuurlijk”, meent Dwars. “Drie dagen later hebben we gesproken met de burgemeester en kwam er een plan van aanpak. Vanuit Veolia hebben we extra stewards ingezet. De laatste maanden is het vooruit gegaan in Breda.”

Veolia constateert een terugval in de incidenten en is teruggeschakeld van extra toezicht naar regulier wat betekent dat het aantal toezichthouders die nu paraat staan om met een bus mee te rijden of volgen met een auto gehalveerd is.

Dwars geeft complimenten aan het adres van de horeca, de gemeente en agenten op de straat, maar zegt nog niet helemaal op een lijn te zitten met de politie als organisatie. “Ik vind dat ze te vaak nog tekortschieten en te veel gefocust zijn op hun interne processen”. In het kader van Veilig Publieke Taak zijn inmiddels stappen gezet.

De directeur denkt dat de gemeente soms de ernst van de incidenten op de bussen niet genoeg ziet of daar in ieder geval te weinig aandacht voor te heeft. “Dat lukt wel in Tilburg en Waalwijk. Ik denk dat dit zeker beter wordt wanneer we samen het convenant tekenen.”

Veolia, de gemeente en de politie komen in de eerste week van december samen om verdere afspraken te maken. Dwars: “Ik ga er van uit dat we voor het eind van het jaar duidelijkheid hebben.”