foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Financiële problemen HEJA leiden tot vertrouwensbreuk

Economie

BREDA – Een tweetal aannemers die in opdracht werken van projectontwikkelaar HEJA wantrouwen de financiële situatie waarin de Bredase onderneming verkeert. Zoveel wordt duidelijk nadat de aannemers het retentierecht hebben uitgevoerd op de locaties Stadionkwartier, Easy Street en Stack.

De twee dochterondernemingen van bouwconcern Volker Wessels, Van Agtmaal uit Oudenbosch en Van de Ven uit Tilburg, hebben op de bouwplaats borden geplaatst met deze mededeling. Ondernemingen kunnen gebruik maken van dit middel wanneer het onderlinge vertrouwen is geschaad.

‘Recht van retentie is het recht om andermans goed onder zich te houden tot een schuld met betrekking tot dat goed betaald is’, zo luidt de definitie.

Een woordvoerder van Volker Wessels zegt dat dit recht wordt uitgeoefend na bekendmaking van recente financiële gegevens van HEJA. “Die waren zodanig dat Van de Ven en Van Achtmaal geen vertrouwen meer hebben in de projectontwikkelaar." De werkzaamheden bij de projecten Stadionkwartier, Easy Street en Stack gaan voorlopig nog wel door.

Ook Volker Wessels is verbaasd over de ontstane situatie. Het bouwconcern nam begin november nog een minderheidsbelang over van HEJA. Dat deed het bedrijf op basis van de toen gepresenteerde financiële gegevens.

“Die blijken toch anders te zijn en daarmee worden we nu geconfronteerd. Er is nieuwe informatie naar boven gekomen. De gesprekken zijn volop gaande, maar we weten niet waar die toe leiden.”

Volker Wessels verwijst voor de financiële gegevens naar HEJA, maar directeur Jan Hoppen is tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar. Het is dus niet bekend in wat voor zwaar weer de projectontwikkelaar verkeert.