Afbeelding

Bredanaar Joost Seelen wint 'Het Bonte Varken'

Cultuur

BAVEL - De ToonBeeld AV Award ‘Het Bonte Varken’ 2011 is donderdag gewonnen door Bredanaar Joost Seelen. Deze wisseltroffee wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een professional die de audiovisuele sector op een bijzondere manier onder de aandacht heeft gebracht.

Seelen won als regisseur van Zwarte Soldaten eerder dit jaar Het Gouden Kalf voor beste korte documentaire op het Nederlands Film Festival. Daarnaast ontving hij voor zijn documentaire Anne Vliegt elf internationale prijzen. Hij woont in Breda en is eigenaar van Zuiderwind Filmproducties.

De Bredase regisseur won omdat hij zich al 25 jaar inzet voor de filmwereld. Daarnaast coacht hij jonge regisseurs, zodat ze de kans hebben om door te breken. "Hij heeft veel oog voor kwaliteit, wat goed terug te zien is in zijn producties", aldus Marijke van der Putten, woordvoerder van Toonbeeld.

De prijs werd uitgereikt door de burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch. Dit vond plaats in de kapel van het St. Joost. Naast Seelen waren ook Jasper Naaijkens, Léon van Rooij en Béla Zsigmond genomineerd.