foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

Biomassacentrale naar Heroterrein Breda

Algemeen

BRABANTPARK - De nieuwe biomassacentrale komt op het voormalige terrein van de Hero aan de Teteringsedijk 227. Het college wil 17,6 miljoen euro uitgeven aan de realisatie van de centrale.

Dat heeft wethouder Wilbert Willems (GroenLinks, Milieu en Mobiliteit) donderdagmiddag bekendgemaakt. De biomassacentrale moet in de toekomst 6 MegaWatt aan warmte opleveren (genoeg voor ongeveer 6000 huishoudens) en 2,5 MW aan electriciteit. De biomassacentrale moet er mede voor zorgen dat Breda in 2044 klimaatneutraal is.

In totaal zijn 19 locaties onderzocht waar de biomassacentrale kon worden gebouwd. De keuze viel op het Heroterrein omdat het terrein al beschikbaar was en zich op een strategische plaats bevindt om aan het warmtenetwerk te kunnen koppelen. De eerder genoemde locaties Werkdonken (Teteringen) en de Nieuwe Kadijk zijn hiermee definitief afgevallen.

De warmte die de centrale straks produceert, wordt onder meer afgenomen door gebouwen van de gemeente, huishoudens in de wijk Bouverijen en zakelijke ELES-klanten. Staatsbosbeheer levert de benodigde houtchips.