Logo bredavandaag.nl
Gemeenteraadsvergadering, vooraan Frans Szablewski.
Gemeenteraadsvergadering, vooraan Frans Szablewski. (Ilse Lukken)

FNV: ‘Achterban zal altijd verdeeld blijven’

BREDA – FNV vakbondbestuurder Frans Szablewski staat positief tegenover de koerswijziging die is aangekondigd binnen de FNV. De rigoureuze stappen zijn volgens de Bredanaar nodig. “We zijn niet hopeloos ouderwets, maar het is na dertig jaar wel tijd om in de spiegel te kijken.”


Is verandering binnen de FNV structuur nodig en zo ja waarin moet de centrale vakbond wijzigingen doorvoeren?

“De huidige structuur bestaat al dertig jaar. De achterban heeft inmiddels een andere opvattingen. Dus daarom moeten ook wij vernieuwen. Het poldermodel is naar de knoppen geholpen. Daarom is er een andere houding ontstaan. Het is een andere samenleving geworden.”

Wat betekent dat dan voor de vakbond?

“De FNV moet verder kijken dan werknemers en haar leden. Er kunnen veel meer mensen bij de bond terecht. Zoals zzp’ers, gepensioneerden en jongeren. We moeten ook hun belangen behartigen. Daar hebben we verstand van en zijn we goed in.”

Met de aangekondigde komst van de Nieuwe Vakbond vertrekken ook de huidige voorzitters Agnes Jongerius en Hans van der Kolk. Goede zaak?

“Ik hield wel rekening met hun vertrek. Het was als je naar pensioendebat eigenlijk onvermijdelijk. Het is ook goed dat ze het samen doen. Dan leidt geen van beiden gezichtsverlies. Het is goed dat met een nieuwe structuur nieuwe bestuurders komen. Er is binnen de FNV genoeg talent.”

Een van de grootste problemen binnen de centrale vakbond bleek de verdeeldheid van de achterban. De een wil meteen de barricade op en de ander in gesprek. Wordt dat met een nieuwe organisatie anders?

“Er zal altijd verdeeldheid onder de achterban bestaan. Er zijn tenslotte verschillende belangen. Dat is zo lang de vakbond bestaat. Ik vind dat het eerst om de inhoud moet gaan en als dat niet werkt moet de strijd worden aangebonden.”

Wat voor toekomst gaat Nieuwe Vakbond tegemoet?

“We zijn nu al de grootste vereniging van Nederland. Daar kunnen de politieke partijen met al hun leden niet tegen op. We hebben gewoon een hele grote achterban. Die kan in mijn ogen nog groeien naar twee a drie miljoen leden. Dan moeten we wel zichtbaarder en herkenbaarder worden.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief