foto Simone Vos
foto Simone Vos

Geld voor project Opgeruimd Breda

Cultuur

BREDA - De openbare ruimte is van iedereen. Daarom stelt het college in totaal 560-duidend euro beschikbaar om mensen te stimuleren de eigen buurt netjes te houden. Hart voor je Buurt valt daarom onder de paraplu van Opgeruimd Breda.

Het project ‘Opgeruimd Breda’ zet in op de participatie van Bredanaars zelf. Hart voor je Buurt vormt hier de basis voor. Dat wordt in een nieuw jasje gestoken. Bewoners en scholen kunnen met ondersteuning van de gemeente schoonmaakacties organiseren.

Het project start in maart 2012 voor een periode van 2 jaar. “In Hart voor je Buurt zijn al veel goede initiatieven genomen door bewoners voor de eigen leefomgeving”, stelt wethouder Bob Bergkamp. “Wat we daarin hebben bereikt, ontwikkelen we vanuit de positieve ervaringen door naar een bredere aanpak. Breda heeft prachtige wijken die we ook mooi willen houden. Het onderhoud van de openbare ruimte is een prima middel om elkaar op te zoeken.”

Het college heeft de opdracht gekregen 1,5 miljoen te bezuinigen op de buitenruimte. Het stadsbestuur bezuinigt nu 1,7 miljoen euro zodat het 2 ton kan uitgeven aan het project Opgeruimd Breda. De rest komt van GroteStedenbeleid-gelden die nog over waren.

Opgeruimd Breda gaat verder seizoensgebonden activiteiten stimuleren zoals bladruimen, sneeuwschuiven, een voorjaarsschoonmaak van het groen en de eigen stoep schoonhouden. Voor basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs worden aparte activiteiten aangeboden.

Alle initiatieven en aanmeldingen van bewoners en bedrijven worden opgepakt door een speciaal team. Opgeruimd Breda start tegelijk met de landelijke opschoondag Nederland Schoon in de week van10 maart 2012.