foto Annemijn Minneboo
foto Annemijn Minneboo

Breda maakt zich op voor wintersportseizoen

Cultuur

BREDA - Breda bereidt zich voor op een nieuw wintersportseizoen. De eerste sneeuw is dan ook dit weekend in de meeste skigebieden gevallen, iets later dan vorig jaar.

Martijn Gulden, eigenaar van skate- en snowboardwinkel Bonk, laat een aantal websites zien van skigebieden. Vorige week was er nog geen vlokje sneeuw te bekennen, maar nu zijn er op de webcam al witte heuvels te zien. “Er moet maar één keer een flink pak vallen en we kunnen weer losgaan op de pistes”, zegt hij.

Gulden heeft, toen er vorige week nog geen sneeuw lag, geen verschil gemerkt in het aantal klanten. “Als je op vakantie wil, ga je toch wel”, denkt hij. “Bovendien zijn er altijd nog de skihallen waar de die-hards heen gaan.”

Late sneeuw?
Wintersportliefhebbers laten zich blijkbaar niet beïnvloeden door een vroeg of laat seizoen. Ligt de 'witte deken' laat dit jaar? “Helemaal niet te laat”, zegt de snowboardverkoper. “Sommige mensen vergelijken het met de vroege sneeuwval van vorig jaar. Daarnaast gaan de meesten nu helemaal nog niet op wintersport; de drukste periode is tijdens de krokusvakantie. Als er dan geen sneeuw zou liggen, is het veel erger.”

En tijdens de krokusvakantie kunnen we volgens Michelle Pleur van D-Reizen bijna altijd zeker zijn van sneeuwval. Ook zij ziet in vergelijking met vorig seizoen geen terugval in het aantal wintersportklanten dit jaar. “Wintersport wordt door bijna iedereen vroeg van te voren geboekt. Ze wagen de gok voordat de sneeuw valt.”

Lian Dollekens van Reisburo Relik & van Hooft kan de vroege boekingen voor een reis naar de sneeuw beamen. “Lastminute boekingen zie je niet zo snel bij wintersportvakanties. We merken dus geen verschil. Inmiddels is de eerste sneeuw gevallen, dus zelfs mensen die deze week gaan hebben geluk.”