foto Salsa Comité
foto Salsa Comité

Nieuw driedaags zomerevenement in hartje Breda

Nieuws

CENTRUM – Breda krijgt in de zomer van 2012 een nieuw driedaags salsa-evenement op de Grote Markt. Het festival dat Salsanement gaat heten en waaraan onder andere verschillende dansscholen gaan deelnemen, vindt plaats op 6, 7 en 8 juli.

Het festival Salsanement vindt haar oorsprong in het Hvenement, waar voorgaande jaren al veel salsa te zien was. Roland Kompier wil het nieuw leven inblazen. “Van 2008 tot en met 2010 werd er al veel salsa gedanst waar veel bezoekers op afkwamen”, legt Kompier uit. “Toen het een jaar niet was, kregen we veel reacties waarom het niet werd georganiseerd.”

Op de Grote Markt komen in ieder geval twee grote dansvloeren en één podium bij het bevrijdingsmonument Judith, tussen de Veemarktstraat en de Korte Brugstraat in. Verschillende dansscholen uit Breda en de rest van Brabant mogen daar hun kunsten vertonen. “Daarnaast zijn er veel livebands en is de aankleding gelijk aan die van een echt salsafestival. Veel kleuren, banieren, ballonnen”, stelt Kompier. “Als je de Grote Markt op loopt, zie je in ieder geval meteen dat er iets aan de hand is.”

Hoewel de organisator klein wil beginnen, denkt hij aan een begroting van tussen de 50- en 100-duizend euro. “De horeca staat in ieder geval unaniem achter het plan”, zegt Kompier. “Daarnaast zijn we in gesprek met sponsors en werken we samen met het Salsa Comité Brabant en de deelnemende horeca”

Kompier, een doorgewinterd programmeur van het Breda Jazz Festival, ziet een gat in de markt wat betreft salsa, maar wil het nieuwe zomerfestival niet meteen te groot aanpakken. “De meest succesvolle festivals zijn groot geworden door spontane uitbreiding.”