Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Politiek vraagt meer openheid stadsbestuur Breda

Politiek

BREDA – Een gebrek aan openbaarheid was het verwijt aan het adres van het college van burgemeester en wethouders. Met name de PvdA roerde zich donderdagavond. ‘Het rijst de pan uit’.

PvdA-raadslid Frans Szablewski meende dat het aantal besloten bijeenkomsten en geheime stukken de afgelopen twee jaar flink was gestegen. “We moeten helaas constateren dat er sprake is van een inflatie. Als we de helft van of helemaal geen informatie krijgen, kunnen we niet onze rol spelen.”

Ook meenden de sociaal-democraten dat er vanuit de stad kritiek is over het gebrek aan informatie.

Burgemeester Peter van der Velden wilde de opmerkingen van Szablewski over het grote aantal besloten bijeenkomsten rechtzetten door met cijfers te schermen. Volgens de burgemeester was de PvdA-stelling niet juist.

“In vergelijking met de vorige bestuursperiode klopt het niet wat de heer Szablewski zegt”, zei hij, om daarna de gegevens op te lepelen.

Paul de Beer, fractievoorzitter van D66, haakte in op de ingezette koers. Hij kaartte de kortgeleden gemaakte afspraak aan om spelregels op te stellen over de inzet geheimhouding. Ook werd door D66 het besloten karakter van het fractievoorzittersoverleg aan de kaak gesteld en werd daarin gesteund door GroenLinks.

Van der Velden meldde dat er wordt gewerkt aan het document met spelregels. Verder reageerde hij gelaten door te zeggen de gemeenteraad de regels zelf bepaalt en dat het stadsbestuur zich daaraan dient te houden.