Afbeelding

Gemeente experimenteert met camera-auto’s

Nieuws

BREDA - Ze zijn met enige regelmaat te zien; de auto’s met een camera op het dak. Wie denkt dat het altijd gaat om opnames voor Google Street View heeft het mis. Het is een experiment van de gemeente samen met het bedrijf Cyclomedia, waarin zij de buitenruimte inventariseren. 'Google Street View maar dan anders.'

Afgelopen week reed er een wagen rond in Breda en Ulvenhout, want Cyclomedia is in de weer voor een opdracht van de gemeente. De link met Street View is snel gelegd, meent Nick van der Kolk, accountmanager van het bedrijf. Maar het is toch totaal iets anders, verzekert hij.

Van der Kolk legt uit dat in de beelden, aan de hand van wiskundige formules, naar verkeersborden wordt gezocht. Volgens Cyclomedia en de gemeente is het eerste keer dat zo'n onderzoek wordt ingesteld.

Een woordvoerder van de gemeente: “Dit is een hele efficiënte manier om dat te doen. Zo kunnen we alles beter onderhouden en hebben we een goed overzicht. We kunnen het systeem zelf beheren en wijzigingen aanbrengen.”

Breda heeft alleen al zo’n 23-duizend verkeersborden die moeten worden onderhouden, vervangen, vernieuwd of die overbodig zijn geworden. Het is een hele klus en met dit nieuwe systeem gebeurt dat dus efficiënter, wordt benadrukt.

"We inventariseren niet alleen de verkeersborden, maar ook wegmarkeringen en straatnaamborden. We kunnen met het systeem dat we opzetten door middel van coördinaten snel ingrijpen. Deze aanpak is niet eerder vertoond", aldus de woordvoerder van de gemeente.

De auto’s van Cyclomedia rijden zowat het gehele jaar door heel Nederland. In 85 procent van de gevallen in opdracht van gemeenten en dergelijke instanties. Vooral in de zomer, wanneer de dagen langer zijn, zijn ze overal te vinden.

“De beelden die wij verzamelen zijn niet voor commercieel gebruik. Dat is het grootste verschil. We zijn onder meer bezig om het aantal verkeersborden te inventariseren. Dat doen we door middel van 360 graden panoramische foto’s. Die om de vijf meter worden vastgelegd.”