Afbeelding

Een kijkje achter de schermen bij voetbalclub vv Baronie

Cultuur

CENTRUM - Geen ruige actiefoto's van doelpunten, maar juist de beelden achter het spel. Vanaf zaterdag 17 december zijn tijdens expositie Shoot! in het Breda’s Museum foto’s te zien van het eerste seizoen van voetbalclub vv Baronie.

De expositie biedt een kijkje achter de schermen van de voetbalwereld. “Wie denkt aan voetbalfotografie, denkt aan actiebeelden. Maar het heeft zoveel meer gezichten. De sfeer, de sociale contacten, de organisatie van het spel”, vertelt Ad Kin van de Nieuwe Veste. "Juist die aspecten komen naar voren in deze expositie."

Meedoen
Kunstbedrijf Arnhem, Nieuwe Veste, vv Baronie en Breda’s Museum werkten samen aan het project. Voor het maken van de foto’s kon iedereen zich opgeven. De nieuwe Veste heeft uiteindelijk een aantal amateurfotografen opgeroepen samen met professioneel fotograaf Willem Blauw de beelden te maken.

“Elke deelnemer kreeg een onderwerp waarop hij zich moest richten. Zo bracht iemand vier generaties bij de voetbalclub in beeld. Een ander legde juist de focus op de vrijwilligers van de club", aldus Kin.

Boek
Zaterdag wordt ook een bijbehorend boek uitgebracht, waarin een selectie van de foto’s te zien is. Het boek wordt uitgereikt door sportwethouder Bob Bergkamp, die tevens de expositie opent.

De opening vindt plaats in het Breda’s Museum, waar Kin heel blij mee is. “We dachten eerst aan de sportclub zelf als locatie. Maar aangezien kunst en voetbal in deze expositie wordt samengebracht, is het museum juist perfect.”

Shoot! is een landelijk project, waarvoor stichting Beleven/Kunstbedrijf Arnhem acht plaatsen in Nederland heeft geselecteerd. Elke stad werkt samen met een lokale club uit de topklasse. De expositie in Breda is tot 29 januari te bekijken.