Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

De Telegraaf lyrisch over Breda

Cultuur

BREDA – Wie als Bredanaar zaterdag De Telegraaf open sloeg, heeft een grote glimlach niet kunnen onderdrukken. De grootste krant van Nederland kwam in haar reiskatern haast woorden tekort om het enthousiasme over Breda te beschrijven. Gezelligheid en de Bourgondische levensstijl komen daarin als een vanzelfsprekendheid om de hoek kijken. De kroeg staat centraal, maar dat is niet alles.

Het leek niet op te kunnen, want er wordt lyrisch over de Brabantse stad gesproken in het artikel. ‘Gezellig is synoniem voor Breda geworden’, aldus de auteur. Het geldt voor alle leeftijdscategorieën, meent De Telegraaf.

De historische binnenstad en haar geschiedenis zijn een niet onbelangrijk onderdeel van het Bredase succes, zoveel wordt duidelijk na het lezen van het verhaal. Daarnaast wordt de combinatie tussen die historie en de moderne tijd geprezen. Op architectonisch gebied heeft Breda het een ander te bieden. Zo worden het Chassé Theater van Herman Hertzberger, het Chassé Park van Rem Koolhaas en poppodium Mezz van de hand van Erick van Egeraat bewierookt.

Uiteindelijk komt het verhaal toch weer terug op de rode draad: Het café, want volgens De Telegraaf zijn de kroegen hier nooit leeg.’