http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41412/2011-01-04/vuurwerkschade-na-4-dagen-nog-zichtbaarfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41412/2011-01-04/vuurwerkschade-na-4-dagen-nog-zichtbaarfoto Erik Eggens

Breda in de aanval tegen vuurwerkoverlast

Algemeen

BREDA - Breda zet dit jaar weer zwaar in om vuurwerkoverlast voor mens en dier te bestrijden en het aantal vuurwerkslachtoffers zoveel mogelijk te beperken. Dat meldt de gemeente, die samen optrekt met politie, brandweer, Halt en Surplus Welzijn.

De politie controleert deze weken extra scherp op illegale handel, ook op bestellingen via webwinkels, en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Er wordt aangifte gedaan bij het aanrichten van vernielingen met vuurwerk en aangerichte schade moet worden betaald. Minderjarigen krijgen via Halt een taakstraf. Wie ouder is dan 18 jaar loopt het risico op een strafblad.

De gemeente zet ook dit jaar extra toezichthouders in die zich onder andere richten op het voorkomen van vernielingen, omdat na de vorige jaarwisseling de gemeente voor € 83.000 schade heeft geleden door vooral uiteengereten prullenbakken. Daarom sluit de gemeente voorafgaande aan de jaarwisseling enkele honderden afvalbakken.

Ook wordt weer aandacht besteed aan de landelijke campagne “Meer veiligheid op straat” met tips hoe te handelen bij agressie en geweld tijdens de jaarwisseling en tegen mensen met een publieke taak, zoals politieagenten, buschauffeurs en ambulancepersoneel. Op scholen wordt voorlichting gegeven over veilig afsteken van vuurwerk. Om overlast te voorkomen zijn tijdens de kerstvakantie verschillende jongerencentra open. Vuurwerkverkopers kunnen controle van hun opslag verwachten.

Op 1 januari gaat de gemeente weer op pad om waar nodig in de straten van de binnenstad het vuurwerkafval op te ruimen. Daarnaast roept de gemeente via advertenties, spandoeken, posters en flyers ook bewoners op om vuurwerkafval zelf op te ruimen.