Afbeelding

Bussluis Edisonstraat doorn in het oog van winkeliers

Economie

DOORNBOS LINIE - De winkeliers op het Edisonplein vinden het vernieuwde plein na de fikse opknapbeurt er stukken beter uitzien, maar praktisch gezien is het in hun ogen een grote achteruitgang. Het plaatsen van een bussluis aan het eind van de straat maakt het voor auto’s lastig om het plein te bereiken, waardoor klanten wegblijven.

Maandagavond werd het project van het Edisonplein feestelijk afgesloten met het onthullen van het straatnaambord. Tijdens de viering werden vier nieuwe winkels geopend. Het plein, de winkels en de gevels zijn tijdens het project verbeterd.

Flink opgeknapt, zo vinden ook de winkeliers. Maar zij zien een terugloop in het aantal klanten. Dit is volgens Francois Overkamp van Autostyling Centrum te wijten aan de bussluis die is geplaatst aan het begin van de Edisonstraat. “Vroeger konden auto’s gewoon over het plein rijden, nu is het totaal afgesloten. Een stuk veiliger misschien, maar helemaal niet handig. Er zijn minder parkeerplekken en mensen moeten ver omrijden om het plein te bereiken.”

Een werknemer van Bakkerij Andalucia ziet ook liever de oude doorgang terug naar het plein. “Het is misschien opgeknapt, maar het is aanzienlijk minder druk in de winkel en op het plein. Eerst liepen mensen nog wel eens gezellig door de straat. Nu parkeren mensen hun auto’s voor de winkel waar ze iets willen kopen en daarna zijn ze weer weg.”

Pleinmanager Farid Darkaoui kan de klachten bevestigen. “Het is logisch dat winkeliers hier niet blij mee zijn. Bezoekers moeten meer moeite doen om bij het plein te komen. Vanuit de winkeliersvereniging Edisonplein komen wij met de oplossing om in de wijk verwijzingen naar de winkels te maken.” Volgens de pleinmanager is dit idee bij de gemeente neergelegd.

De gemeente zegt bekend te zijn met de klachten, maar meldt dat het plaatsen van de bussluis niet meer is terug te draaien. Met het invoeren van de 30km-zone kwam ook de bussluis. Om het verkeer af te remmen zijn er in de wijk meer drempels en verkeersborden geplaatst. Onder die voorzieningen vallen ook de aanpassingen op het Edisonplein.