http://www.bredavandaag.nl/nieuws/42487/2011-01-24/geen-topsporthal-maar-topsportcentrum-delta-is-feitfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/42487/2011-01-24/geen-topsporthal-maar-topsportcentrum-delta-is-feitfoto Erik Eggens

Shoppend langs scholen met schoolverlater verleden tijd

Nieuws

BREDA - Leerplichtambtenaren die met vroegtijdige schoolverlaters (VSV’s) shoppend langs scholen gaan om leerlingen alsnog een plek te bieden. Als het aan de gemeente en het ROC West-Brabant ligt, behoort dat tot de verleden tijd.

Beide partijen slaan de de handen nog steviger ineen om het aantal vroegtijdige schoolverlaters in de regio West Brabant omlaag te krijgen. Dat aantal heeft al een spectaculaire daling ingezet, maar wethouder Saskia Boelema en en het Rob Franken van het ROC streven naar de absolute nul.

Een gezamenlijke administratie voor achttien gemeente in West-Brabant moet het streven verwezenlijken. Met verschillende instellingen wordt afgesproken dat een een school straks niet zonder meer een schoolverlater weigert. “Het was soms gênant om te zien hoe leerplichtambtenaren moesten shoppen met uitvallers”, legt Boelema (D66, Financiën & Onderwijs) uit.

De oorzaak van schooluitval pakt het ROC ook aan. Zo zijn er projecten in het leven geroepen om kinderen op het VMBO solide keuzes te laten maken voor de toekomst. “Uitval is onder andere het gevolg van een verkeerde keuze in het begin”, stelt Bert Bos van het ROC. “Medewerkers begeleiden de kinderen nu met het maken van keuzes door bijvoorbeeld zelfreflectie en zo vroeg mogelijk over de keuze na te denken.”

Voor de leerling die onverhoopt toch uitvalt doordat hij of zij uit huis is gezet, is er een vangnet in de vorm van het project Kamers voor Kansen. Met de corporaties zijn afspraken gemaakt dat de VSV’er die geen dak boven het hoofd heeft, onder begeleiding een kamer kan krijgen. Het probleem van huisvesting is op die manier dan al weggenomen.

De regionale samenwerking moet het zogenaamde 'zomerlek' tegengaan; scholieren die met een vmbo-diploma niet meer terugkeren naar de school waarvoor ze zich hebben ingeschreven. De administraties van de scholen worden samengevoegd tot één netwerk waar geen enkele leerling meer doorheen glipt.

De partijen stellen op koers te liggen met de aanpak van voortijdig schoolverlaters. In 2009-2010 waren er 25,7 procent minder uitvallers dan in het nuljaar 2005-2006. Daarmee staat West-Brabant landelijk op plaats 7 van (in totaal 39) gebieden met de minste schooluitvallers. In 2009-2010 lag het aantal VSV’ers in West-Brabant op 1714.

“Ons land heeft goed opgeleide vakmensen en jongeren nodig”, aldus Franken. “Wij willen ons daar optimaal voor inzetten met een compacte structuur met veel oog voor zorgcultuur.”