Foto Annemijn Minneboo
Foto Annemijn Minneboo

Eerste plannen op tafel voor Breda Onderwijsstad

Algemeen

BREDA - De eerste plannen voor de invulling van Breda als Onderwijsstad 2012-2013 zijn donderdag gepresenteerd. “Het is geen feest dat we willen vieren, we willen er iets blijvends voor de stad aan over houden”, aldus wethouder Saskia Boelema.

De wethouder presenteerde samen met Wim Kaizer, ambassadeur Breda Onderwijsstad en Aat Sliedrecht, voorzitter van Stichting Nationale Onderwijsweek de plannen. Ze werken samen met vrijwel alle Bredase onderwijsinstellingen om het onderwijs in de stad regionaal en nationaal te promoten en verbeteren.

Nationale Onderwijsweek
Breda Onderwijsstad gaat van start vanaf het begin van schooljaar 2012. De officiële opening als Onderwijsstad is in oktober. Dan vindt in Breda de Nationale Onderwijsweek plaats. Activiteiten van die week werden voorgaande jaren rondom Den Haag gehouden. Onder andere het onderwijsdebat dat tijdens deze week op Nederland 2 te zien is, komt dit jaar vanuit Breda.

Daarnaast komt er in het najaar een symposium over onderwijsvestingen. “Daarbij gaat het niet om het fysieke deel van de gebouwen, maar als middel en ondersteuning voor onderwijs”, aldus Kaizer.

Vlammomenten
Volgens Kaizer organiseren ze dit jaar een aantal ‘vlammomenten’. “Met die vlammomenten willen we het onderwijs in Breda onder de aandacht brengen. Maar het belangrijkste is dat we de samenwerking gaan versterken tussen verschillende onderwijssectoren.”

Hoeveel er geïnvesteerd zal worden in Breda Onderwijsstad, is niet van te voren vastgesteld. “We werken vooral vanuit bestaande dingen. In het onderwijs zijn menskracht en intensiviteit belangrijk, daar kan je veel uit putten.

Thema
Het thema van het jaar is ‘Taal doet ‘t’. Daarmee focust Breda zich op taal in brede zin. “Niet alleen taal als vak, maar ook als communicatie en beeldtaal dus. Het internationale karakter dat Breda heeft qua onderwijs komt hierin terug”, vertelt Kaizer.

Er is volgens Boelema en Kaizer sinds vijf jaar beweging in de samenwerking van onderwijsinstellingen. Sliedrecht benadrukt dat ze er nog niet zijn. Een dergelijk jaar als Onderwijsstad is wel nodig volgens hem. “We moeten af van de cultuur dat je als leraar koning in eigen klas bent. Het duurt alleen wel even voordat we dit eruit hebben.”

De organisatie van Breda Onderwijsstad 2012-2013 hoopt ook dat de Bredanaar meedenkt over plannen voor het jaar. Ze kunnen hun ideeën en opmerkingen mailen naar onderwijsstad@breda.nl.