Afbeelding

Biomassacentrale: ‘Wethouder mag gas terugnemen’

Politiek

BREDA – De gemeenteraad zet niet zomaar een handtekening onder de financiering van 17,5 miljoen euro voor een biomassacentrale. Slechte communicatie met de bewoners en een te grote haast om een beslissing te nemen over dit onderwerp waar veel vragen over openstaan zint de meeste partijen niet.

Wilbert Willems stuurde er op aan om volgende week tijdens de gemeenteraadsvergadering groen licht te krijgen. Nog voor het eind van het jaar was de strekking. Dat lukte dus niet bleek tijdens de commissievergadering Economie donderdagavond.

Zelfs de coalitiegenoten, die samen in het coalitieakkoord de komst van een biomassacentrale vastlegden, waren niet te spreken over de gang van zaken. Slechte communicatie met de bewoners van de wijk Brabantpark, alwaar de centrale moet komen, en een onvolledige business case waren de meest aangehaalde argumenten om op dit moment niet in te stemmen met de financiering.

“Ik ben verbaasd dat deze beslissing zo halsoverkop genomen moet worden”, zei raadslid Andre Lips (CDA) die doelde op de slechte communicatie. “We zouden ons een beetje moeten schamen. Eerst betrekken we de wijkraad en de bewoners bij het samenstellen van een visie in de wijk, maar over de biomassacentrale horen ze niets.”

Miriam Haagh, fractievoorzitter van de PvdA, was nog harder in haar betoog. Zij was ‘verbijsterd’ over de gang van zaken. Als de wethouder geen goede argumenten zou geven konden ze in haar ogen het plan beter direct ‘afschieten’.

Bijna iedereen is voorstander van de komst van een biomassacentrale in Breda, als het maar goed gebeurt. En zijn eigen partij, GroenLinks, gaf aan dat de wethouder, in de woorden van fractievoorzitter Selçuk Akinci, beter ‘gas terug kon nemen’.

Willems meldde dat de tijdsdruk erg hoog was en dat mede daardoor de communicatie te wensen overliet. “We hebben de mensen onvoldoende betrokken bij dit dossier. Ook kwam hierdoor kwam de zorgvuldigheid in het gedrang”, zei hij.

Volgens de wethouder waren door enkele processen daaraan debet, zoals het wegvallen van woningbouwontwikkeling op het voormalig Hero-terrein en de interesse van grondeigenaar AM-Wonen in de komst van de biomassacentrale.

Uiteindelijk haalde Willems bakzeil en ging akkoord om alles nog eens onder de loep te nemen. Hij stemde in om de accountant van de gemeente de business case te laten bekijken, een extra milieutoets toe te passen, de bewoners meer in het proces te betrekken en kritisch te kijken naar de locatiekeuze.

Zo gaan allen straks om meer in het proces betrokken te worden met de bus op bezoek bij een andere biomassacentrale. Nu maar hopen dat het voor de wijkbewoners na het uitje ook zo blijft.