Afbeelding

Bredanaar begint multifunctionele kroeg op wielen

Economie

BREDA – Kunstenaar Jan Wirken heeft het uitgevonden: de kroeg die naar je toe komt, een soort multifunctionele kroeg op wielen. De ouderwets ogende woonwagen is café, podium, restaurant en nog veel meer. De oud-student van de kunstacademie St Joost richt zich eerst met zijn concept op Breda. Het Jazzfestival en Breda Barst zijn een optie. "Dat zou heel mooi zijn.”

Als het aan Wirken ligt zullen de festivals er aan moeten geloven. Hij wil met zijn ‘The Basecamp’, op onder andere evenementen, een prettige sfeer wegzetten, zoals die heerst in Spanje of andere Europese surfgebieden.

“Heel relaxed", zegt Wirken die zelf wel eens surft. "Met lekker eten, drinken en muziek. Die sfeer wil ik naar de omgeving van Breda brengen. Ik kan met de wagen overal komen. Zo zie ik mijzelf bijvoorbeeld al staan op de Grote Markt”, zo maakt hij duidelijk.

Het idee voor het concept ontstond bij het maken van een huisje. Ook een mobiel concept, maar dan om te wonen op mooie plekjes, zoals Wirken omschrijft.

“Op een gegeven moment zaten we ergens midden in de natuur met muzikanten een jamsessie te houden. Dat was zo leuk geworden en iedereen kon er zo van genieten. Daarom heb ik het concept uitgebreid”, vertelt hij.

Wirken studeerde af op Architectonische Vormgeving aan de St Joost. Zijn werk concentreert zich dan ook vooral op dat gebied. Zo is Wirken uitgekomen op zijn ‘The Basecamp’.

“Ik moet het nog verder uitwerken. Zo komt er nog een buitenpodium, een mobiele keuken, een terras, een barretje en een drive-inn bioscoop. Verder heb ik het ecologisch verantwoord aangepakt en daarvoor heb ik onder meer isolatie van schapenwol en FSC gecertificeerd hout gebruikt.”

De bedenker van ‘The Basecamp’ hoeft niet perse op de geijkte plekken te staan. Nee, juist liever niet. Hij heeft het over plekken die niet zo voor de hand liggen.

“Ergens in de polder of zo, omdat het kan. Toch zie ik een Jazzfestival of Breda Barst als een mooie optie. Eigenlijk kan het overal en natuurlijk ook in opdracht”, aldus Wirken.

Vanaf begin 2012: www.thebasecamp.nl