NAC Breda won zondagmiddag verrassend met 2-1 van winterkampioen AZ. foto Peter Visser

NAC Breda steelt overwinning van AZ

STEENAKKER – NAC Breda heeft zondagmiddag, zeer verrassend, met 2-1 gewonnen van winterkampioen AZ. In een zonnig, maar koud Rat Verlegh Stadion speelde de Bredase formatie een uiterst verdedigende wedstrijd en mocht het enigszins van geluk spreken om er met de overwinning vandoor te gaan. (foto's)

De hele wedstrijd werd gedomineerd door AZ, NAC had weinig tot niets in te brengen en loerde op fouten van de tegenstander. Geheel tegen de verhoudingen in wist NAC in de 31e minuut op voorsprong te komen. AZ-verdediger Etiënne Reijnen schatte een voorzet van Milano Koenders verkeerd in en kopte de bal in de voeten van Lurling. De 34-jarige vleugelaanvaller, die dit seizoen bezig is aan zijn tweede jeugd, behield het overzicht en de rust en stiftte de bal wonderschoon in het Alkmaarse doel.

AZ kon op slag van rust, middels Brett Holman, de verdiende gelijkmaker laten optekenen. Na rust kwam NAC de kleedkamer uit met maar één missie: het gelijkspel vasthouden. De hele tweede helft probeerden de Bredanaren met man en macht het dominante AZ tegen te houden. En met succes, de Alkmaarders kwamen enkele keren gevaarlijk door de defensie van NAC heen, maar waren onfortuinlijk in de afronding. ‘De parel van het Zuiden’ had zelf af en toe door een counter nog kansen, maar wist deze niet te benutten.

In de slotseconden van de wedstrijd kwam NAC geheel onverdiend op voorsprong. Voormalig AZ-speler Milano Koenders scoorde uit een makkelijk weggegeven hoekschop de 2-1 en bezorgde de koploper uit de eredivisie daarmee haar derde nederlaag van dit seizoen. Verdiend of onverdiend, de supporters van NAC waren blij met de overwinning en zongen het elftal na afloop van de wedstrijd enthousiast toe.

Door de overwinning stijgt NAC naar de tiende plaats, met 21 punten uit zeventien wedstrijden. AZ gaat als koploper de winterstop in, maar zal na de winterstop de hete adem van de achtervolgers nog meer in de nek voelen.