Afbeelding

Kerstboomoorlog in Breda

Cultuur

BREDA – Van meubelzaak tot supermarkt. Wie deze winter een kerstboom wil, hoeft niet lang te zoeken. Want welke winkel verkoopt ze niet? Ook de particuliere boomverkopers groeien als paddenstoelen uit de grond.

Willem Van Kuijck verkoopt zijn kerstbomen aan huis. De grond waar de kerstbomen op groeit, is van zijn dochters. Hij vertelt over de verschillen tussen de particuliere en grote verkooppunten. Bij de Ikea staan er Nordmannsparren te koop voor één euro. Je betaalt er twintig euro voor, maar krijgt er negentien van terug in de vorm van een waardebon. “Dat is een onrealistische prijs, want een stekje kost al zestien cent.

Tegen dat soort acties kun je als particulier gewoon niet op”, vertelt hij. Hij snapt de grote bedrijven wel. "Het is hun marketingsysteem en zij hoeven er geen winst op te behalen." Ook de Albert Heijn verkoopt dit jaar kerstbomen. “Moet je nagaan, wat hebben die nou met kerstbomen te maken?”, zegt Van Kuijck onbegrijpend.

Emotionele waarde
Drie jaar geleden begon de kerstboomverkoper met de uit de hand gelopen hobby. Zijn dochters erfden toen twee enorme percelen van zijn tante. Omdat zijn dochters druk zijn met hun studie, verzorgd vooral hij de kerstbomen. De handel maatk geen deel uit van zijn hoofdverdiensten, maar het heeft vooral een emotionele waarde. “Toen we net begonnen, overleed mijn moeder aan kanker. We hebben doorgezet, want de wereld gaat toch door”, vertelt hij. Er ging dat jaar van elke kerstboom die werd verkocht twee euro naar KWF Kankerbestrijding.

Nu gaat al twee jaar een deel van de opbrengst naar SECfoundation.nl, Save Ethiopian Children. De stichting helpt weeskinderen in Ethiopië. Van elke verkochte kerstboom gaat er één euro naar SEC.

Terwijl Van Kuijck een klant helpt die een boom komt kopen, wijst zijn dochter op de drukke tijden. “Op dit moment zitten we midden in de voorbereidingen, morgen is de grote dag. De zaterdag twee weken voor kerst worden doorgaans de meeste kerstbomen verkocht.”

Stukje service
Van Kuijck heeft zijn vaste klanten. Volgens hem ligt de kracht van de particuliere sector in het stukje service waar de groothandels en tuincentra in achter blijven. “Ik haal de bomen vers van het land en breng ze bij mensen thuis. Bomen in groothandels zijn toch vaak minder vers.”

De prijzen van zijn kerstbomen verschillen, vertelt Van Kuijck. “Bij de Abies die we zelf op het land verbouwen, varieert die prijs van tien tot twintig euro. Nordmansparren hebben enorm veel tijd nodig om te groeien en dat zie je terug in de prijs. Afhangend van de lengte zijn ze veertig tot vijftig euro."

“Die één euro bij de Ikea is echt een onmogelijke prijs”, vindt de kerstboomverkoper. “Maar gelukkig hebben wij glühwein voor de klanten. Gezelligheid blijft ook belangrijk.”