Afbeelding

VU en GGD West-Brabant op zoek naar Bredase gamers

Cultuur

BREDA - Genoeg onderzoeken waaruit blijkt dat gamen slecht is voor de gezondheid. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en TNO willen juist de positieve effecten van het spelen van computerspellen onderzoeken. Samen met GGD West-Brabant zijn ze daarvoor op naar gamende jongeren uit Breda.

"Vaak wordt gezegd dat de moderne technologieën de schuld zijn dat jongeren niet genoeg bewegen en te veel tijd zittend doorbrengen. Het is erg lastig om jongeren zo ver te krijgen dat ze minder gaan gamen. Maar misschien kunnen we juist die moderne technologie, waaronder computer games, gebruiken om de jeugd meer aan het bewegen te krijgen", aldus Monique Simons die het onderzoek 'My Game' is gestart.

Iedere dag een uur moeten bewegen is volgens de wetenschappers niet aantrekkelijk voor jongeren. Het is wel nodig, want er wordt door het spelen van computerspellen te weinig bewogen en teveel gegeten. De zogenaamde actieve games, zoals de WII en de Playstation Move, zouden hier volgens Simons verandering in moeten brengen. "De actieve games zijn veelbelovend bij het stimuleren om kinderen mee te laten bewegen. We blijven zo ook dichtbij de interesse van jongeren, namelijk gamen, en kunnen we de ‘fun’ elementen van het gamen inzetten om jongeren te laten zien dat bewegen leuk is."

Met het onderzoek volgen wetenschappers tien maanden lang driehonderd gezinnen. Met behulp van de Playstation Move wordt het gedrag en lichamelijke eigenschappen van de jongeren in de gaten gehouden. Zo meten ze het lichaamsgewicht, de buikomvang en het vetpercentage van de jongeren. Daarnaast vult het hele gezin vier keer een online vragenlijsten in.

Bredase gamers kunnen zich nog inschrijven op www.my-game.nl. Voorwaarde is dat de jongere tussen de twaalf en zestien jaar is, al in het bezit is van een Playstation3 en minstens twee uur per week gamet. Wie meedoet, krijgt een Playstation Move thuis gestuurd. Het onderzoek begint in januari 2012.