De Grote Optocht van Breda. Genieten geblazen. foto Jorgen Janssens
De Grote Optocht van Breda. Genieten geblazen. foto Jorgen Janssens

Opruimen rommel carnaval mogelijk door Halt

Nieuws carnaval

BREDA – Het opruimen van de rommel die achterblijft na de carnavalsoptochten wordt mogelijk opgeruimd door personen met een werkstraf bij bureau Halt. Dat blijkt na gesprekken tussen de stichting Bredase Carnavals Viering en de gemeente.

De secretaris van de BCV Frans van de Broek meldt dat het een van de ideeën is die zijn geopperd. Hij wil niet kwijt wat de andere mogelijkheden zijn. Volgens hem kunnen de carnavalsverenigingen het qua geld en mensen niet opbrengen zelf het afval op te ruimen.

“Dat is in ieder geval duidelijk. We kunnen de taken van de gemeente niet overnemen. We hebben daarvoor geen geld en geen extra handjes. Daarom zal naar andere oplossingen moeten worden gezocht”, aldus Van de Broek.

Om die reden is wethouder Bob Bergkamp dinsdag in overleg met de verenigingen. Eerder sprak hij al met de BCV en de organisatie van het Jazz Festival Breda.

De gemeente gaat vanaf 2012 bezuinigingen doorvoeren. Naast de het Jazz Festival en de carnavalsverenigingen zal ook NAC taken die de gemeente voorheen op zich nam moeten opvangen.

Het college wil in totaal 160-duizend euro per jaar besparen met betrekking tot werkzaamheden rond evenementen. Een woordvoerder meldt dat het volgend jaar gaat om vijftig procent van de kosten die de gemeente maakt en in 2013 om de volle honderd procent.