Een winterzonnetje en koopzondag: Sinterklaas  sloeg zijn slag. foto Janet Olde Wolbers
Een winterzonnetje en koopzondag: Sinterklaas sloeg zijn slag. foto Janet Olde Wolbers

Illegale sleutels: Breda vervangt 27 sloten palen centrum

Nieuws

CENTRUM - Omdat er teveel illegale sleutels in omloop zijn, gaat de gemeente alle 27 sloten van de zinkbare palen die het centrum afsluiten, vervangen.

Door de overdaad aan sleutels functioneert volgens wethouder Bob Bergkamp het systeem niet meer. “Het wisselen van de sloten met sleutels - die veel moeilijker na te maken zijn - moet het ongewenste verkeer in de binnenstad verminderen”, legt Bergkamp uit. “Ook moet dit het bevoorraden reguleren en de bereikbaarheid voor hulpdiensten verbeteren.”

Naast het vervangen van de sloten gaat de borg voor de sleutels ook omhoog van 50 naar 100 euro. In de eerste week van januari worden de sloten vervangen. Het vervangen van de sloten kost ongeveer 5000 euro. Daarnaast krijgen 350 houders een nieuwe sleutel.

Om te voorkomen dat er op den duur weer vele (illegale) sleutels in omloop zijn, gaan politie en stadswachten intensiever controleren op het gebruik van de ontheffingen en de sleutels. Bijvoorbeeld op het sluiten van de palen na het passeren ervan.