AD-columnist en Bredanaar Sjoerd Mossou. foto AD
AD-columnist en Bredanaar Sjoerd Mossou. foto AD

2011: 'Ons cluppie legt het af tegen Khadaffi en Bin Laden'

Algemeen

Het aftellen is begonnen. 2011 is bijna achter de rug, 2012 klopt aan de deur. BredaVandaag.nl geeft het woord aan mensen uit het nieuws. Vandaag: Sjoerd Mossou, Bredase columnist bij het AD. "2012? Mijn boek over NAC afronden."

- Wat is 2011 voor een jaar geweest?
"Een enerverend, maar ook verwarrend jaar. Er is nogal wat gebeurd om ons heen, met de crisis in Europa als voorbeeld van iets dat letterlijk erg dichtbij komt. Meer dan ooit is de onzekerheid voelbaar in alle geledingen van de maatschappij. 2011 was toch vooral een jaar van grote vertwijfeling."

- Wat is u persoonlijk het meeste bijgebleven van 2011?
"De Arabische lente, de dood van Khadaffi en de dood van Osama Bin Laden. Drie grote wereldgebeurtenissen die niet van elkaar zijn los te koppelen. Ik kan hier wel over NAC beginnen, ik zou niets liever willen, maar qua wereldnieuws legt ons clubje het in 2011 toch af, vrees ik."'

- Heeft u ergens spijt van? Zo ja, waarvan?
"Nee, er schiet me niet direct iets te binnen.''

- Welk Bredaas nieuws is u in 2011 bijgebleven?
"De onvoorstelbare teloorgang van NAC op financieel en bestuurlijk gebied. Begin dit jaar was ik nog op de nieuwjaarsreceptie, waarop voorzitter Bas van Bavel vertelde dat het allemaal wel goed zou komen. Amper een maand later vielen alle lijken uit de kast. Een schande. Niet alleen omdat voormalig directeur Theo Mommers er een zooitje van heeft gemaakt, maar ook omdat het bestuur hem jarenlang zijn gang heeft laten gaan, ondanks tal van waarschuwingen. NAC is te grabbel gegooid. Het tijdperk-Mommers heeft heel veel kapot gemaakt. Niet alleen op financieel gebied, maar ook in het hart van de club. Mensen zijn beschadigd en beledigd. Het bestuur stond erbij en keek ernaar."

- Wat zijn uw voornemens voor 2012? En waarom?
"Verhuizen - en mijn boek over NAC afronden, dat in het voorjaar verschijnt ter ere van het honderdjarig bestaan. Het gaat 'Avondje NAC - Een liefdesverklaring' heten. Een verhalenboek dat de ziel en de cultuur van NAC beschrijft, als een uniek fenomeen in het Nederlandse voetbal.''

- Als u iemand zou mogen nomineren voor Bredanaar van het jaar, wie zou u nomineren? En waarom?
"Om toch maar dicht bij NAC te blijven: Alex Schalk. Een jochie van negentien dat de supporters weer wat trots en geloof schonk, in een periode dat de toekomst van NAC er gitzwart uitzag. Hoe goed hij werkelijk wordt, is nu nog niet helemaal te bepalen, maar zijn doorbraak was voor het collectieve gemoed van groot belang. Schalk is het kind van de club waar iedereen op zat te wachten. Een mooi, spontaan ventje bovendien."

- Een wens of advies voor mede-Bredanaars in 2012...
"Maak er een mooi, memorabel jaar van in alle opzichten. Het eeuwfeest van NAC moet een feest van de hele stad worden. Ow ja; en koop mijn NAC-boek, uiteraard. Slechts 12,50 euro gaat 'ie kosten. Een koopje."