Afbeelding

Hulpdiensten klaar voor jaarwisseling

Algemeen

BREDA – De verschillende hulpdiensten die paraat staan tijdens de aankomende jaarwisseling zijn klaar voor eventueel ingrijpen. Nauw overleg tussen gemeenten, politie, brandweer, Openbaar Ministerie en ambulancediensten heeft geleid tot duidelijke afspraken en harde maatregelen.

“Het handhaven van de openbare orde en veiligheid is natuurlijk niet exclusief het domein van de politie. We werken nauw samen met onze partners die vanuit hun eigen rol actief zijn”, laat Dick Schouten, plaatsvervangend korpschef, in een persbericht weten. “Mochten er mensen zijn die om welke reden dan ook het feest willen verstoren, dan treden we streng en doortastend op.”

De politie zal tijdens de oudejaarsnacht met veel agenten aanwezig zijn in de binnenstad van Breda om ongevallen te voorkomen, verstoringen van de openbare orde tegen te gaan en vernielingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Een speciale eenheid, Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden, zal vanuit een centrale commandopost, het politiewerk op straat aansturen. Op deze manier is er duidelijk overzicht en kunnen agenten snel verplaatst worden naar plekken waar dat nodig is.

Ook het Openbaar Ministerie heeft verscherpte straffen. ‘Oud-en-nieuw verdachten’ zullen, waar mogelijk, op 1 januari al worden ingezet bij het schoonvegen van de straten. Op 3 januari staan er speciale taakstrafzittingen gepland en op 5 januari snelrechtzittingen bij de politierechter voor jaarwisseling gerelateerde zaken. Het OM zal in strafzaken rondom de jaarwisseling, hogere geldboetes, taakstraffen of celstraffen eisen dan normaal de gang van zaken is.

De brandweer en de eerste hulp posten laten weten ook tijdens de oudejaarsnacht extra paraat te zijn. De brandweer zal extra controles uitvoeren op vreugdevuren en vuurwerk. De huisartsenposten en eerste hulp posten zullen de hele nacht bemand zijn, zodat mensen met verwondingen snel en eenvoudig terecht kunnen voor verzorging.