Afbeelding

Ook zonder winterweer volop schaatspret in Prinsenbeek

Cultuur

PRINSENBEEK - Glibberen, glijden, vallen en opwarmen. Op de Markt van Prinsenbeek staat een grote overdekte schaatsbaan. Deze is niet onopgemerkt gebleven onder de kinderen. Het is er behoorlijk druk de woensdag na Kerstmis.

De oliebollengeur van de kraam en de klassieke kerstnummers geven de koude ijsbaan een warm gevoel. Stichting WinterWonderBeek organiseert het schaatsfestijn dat 15 december is geopend. Kinderen vliegen over het ijs en puffen af en toe naast de baan uit met een glaasje ranja. En wie met zijn neus op het vrieskoude ijs valt, kan zichzelf opwarmen met een warme choco.

Maar een valpartij hier en daar mag de pret niet drukken. Vooral de kinderen lijken maar niet genoeg te krijgen van het ijs. Af en toe steekt er een papa of mama boven de jonkies uit, die het schaatsen niet kan weerstaan. En de ouder die dat wel kan, hoort aan de rand van de ijsbaan de grote verhalen aan: “Zag je me gaan mama, ik ging écht hard.”

De organisatie vertelt over de drukte tijdens de kerstdagen. “Bij kerst stond er bij wijze van spreke een rij. Dan valt het nu nog mee, je moest het toen eens zien”, vertelt een medewerkster van stichting WinterWonderBeek, terwijl ze een kleine schaatser voorziet van warme chocomelk. “Kinderen mogen twee uur lang schaatsen, daarna krijgt een ander de beurt.” Door een limiet voor het aantal kinderen op de baan op te stellen, voorkomt de organisatie drukte op het ijs.

De baan is tot twee januari open. Tot die tijd kan je elke dag schaatsen van 10.00 uur tot 22.00 uur. Daarnaast organiseert WinterWonderBeek activiteiten, zoals IJs Jeu de Boules en een schaatsclinic.