Een drietal prunussen is er wel vroeg bij dit jaar door eind december in bloei te schieten foto Serge Mouthaan
Een drietal prunussen is er wel vroeg bij dit jaar door eind december in bloei te schieten foto Serge Mouthaan

Lentegevoel bekruipt bomen Breda

Nieuws

BREDA – Een aantal bomen aan de Claudius Prinsenlaan zijn nu al klaar met de winterperiode. Door de voor het jaargetijde lage temperaturen nemen drie prunussen al een voorschot op de lente die nog ver voor ons uit ligt.

Er zijn weinig voorbijgangers die er acht op slaan, maar nu overdrijven de bomen wel een beetje door nog voor het begin het nieuwe jaar hun bloemenpracht te showen.

De Bredase bomendeskundige Bas Poutsma reageert verrast op het nieuws. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Eind december en dan in bloei. Normaal hoort er helemaal niets in bloei te staan”, aldus de eigenaar van het bedrijf B-vier.

Poutsma denkt dat het wel een kan komen doordat het sowieso een moeilijk jaar voor bomen is geweest. De seizoenen zijn van slag en dat kan doorwerken op de bomen. “Een koude winter, een laat voorjaar en een natte zomer en nu weer gevolgd door een late winter die nog niet echt is begonnen.”

Normaal gesproken zijn de prunussensoorten een van de eerste die in het voorjaar in bloei staan. Voor ieder herkenbaar als een roze wolk die de eerste warme dagen van het jaar aankondigt. Alleen wachten wij nog op de eerste echte vrieskou.