Foto Maj-Britta de Ruiter
Foto Maj-Britta de Ruiter

Paul Maassen, tegendraadse jazzpianist

Cultuur

BREDA - De cultuurprijzen worden binnenkort weer uitgereikt. De prijzen worden op 20 januari tijdens de cultuurnacht uitgereikt. Het thema van de nacht is magie. Wij interviewden de genomineerden, met deze keer jazzpianist en stadsbeiaard Paul Maassen.

Waar kennen we u van?
“In de eerste plaats ben ik jazzpianist. Ik heb grote namen in de moderne jazzwereld begeleid, zoals Wouter Hamel, Vera Mann en Pia Douwes. Daarnaast ben ik stadsbeiaard, wat al vier generaties lang een familiebedrijf is. Sinds 1923 bespeelt onze familie de beiaard, ofwel de klok in de kerktoren, van de Grote Kerk in Breda. Ik heb projecten gedaan die denk ik in het oog springen. Zo heb ik een duet met een fluitist gedaan. Terwijl ik beiaard speelde, hoorde je de fluit, door het gebruiken van een microfoon en speakers, over heel de stad uit.”

Waar bent u op dit moment mee bezig?
“Poe, heb je even? Ik ben met een heleboel bezig, waaronder de CD die ik maak met mijn vader. Hij is ook jarenlang beiaardier geweest. De CD bevat allerlei composities met de beiaard. Daarnaast ben ik altijd bezig met het componeren en uitvoeren van jazzmuziek.”

Waar haalt u de inspiratie vandaan voor uw composities?
“Ik vind inspiratie een gevaarlijk woord, want ik weet eigenlijk niet of ik mijn muziek wel maak vanuit inspiratie. Wat dat betreft ben ik een ambachtsman, ik ga zitten en ik speel. Het is een kwestie van doen en dan ontstaan mijn stukken. Natuurlijk is de traditie van vier generaties stadbeiaard wel een inspiratiebron. Daarnaast inspireren muzikanten uit de moderne jazz mij.”

Wat trekt u zo aan in de moderne jazz?
“Ik ben een grote liefhebber van moderne jazz, ten opzichte van oude jazz. De stijl van oude jazz staat vast, daar verandert niets meer aan. Terwijl in de moderne jazz nog steeds vernieuwing plaatsvindt. Die vernieuwing is voor mij heel belangrijk. Bij het bespelen van de beiaard en de piano zoek ik altijd naar vernieuwing. Ik maak gebruik van de stroom waar ik in zit, maar soms moet je er tegen in zwemmen. Die tegendraadsheid is denk ik mijn kracht. Ik vind het trouwens jammer dat Breda blijft hangen in de oude jazzstijl. Die nieuwe jazz heeft zoveel meer in zich.“

Wat vindt u ervan dat u genomineerd bent voor de Cultuurprijs?
“Dat is hartstikke leuk en een grote eer. Ik krijg een boost van zulke dingen, want het is een bevestiging dat mensen waarderen waar je mee bezig bent. Het maakt het waard tegen de stroom in te zwemmen.”

Meer over de Cultuurprijzen en de Cultuurnacht:
www.cultuurnachtbreda.nl