Drukte bij de truck. foto Wijnand Nijs
Drukte bij de truck. foto Wijnand Nijs

‘Postcodeloterij zorgt voor vriendschap’

Algemeen

OVERAKKER – Het gonst, het zingt rond door de wijk: de Postcodekanjer is gevallen in Overakker in Breda. Welke postcode? 4834, weten de buurtbewoners zeker.

Terwijl de regen drupt – en later met bakken naar beneden komt – zoekt iedereen elkaar op. Floris Haima, Robyn Ketelings en Sjoerd Kerremans staan met nog twee vrienden op de hoek van de Brigidastraat. Achter hen staat een straalwagen en een aggregaat voor de stroomvoorziening. “De truck?”, die staat bij de kerk.

De spanning is van hun gezichten te lezen. “Mijn vader zei het”, vertelt Floris. “Ik geloofde hem echt niet, maar toen ben ik op Facebook gaan kijken.” Zij weten het zeker . “In het bejaardenhuis is ie gevallen.”

Voor de kerk, op het Mariaplein, houden medewerkers van de Postcodeloterij de boot af. “Er staan op negen plaatsen in het land van deze trucks”, zegt een jongeman in een rood Postcodejack. Het maakt de bewoners met postcode 4834 helemaal niks uit.

Tegen negen uur staan er zeker driehonderd mensen naar de verlichte truck te kijken. ’48 miljoen’ staat er op. In de truck alleen rommel. Voor de truck smoezelende mensen. “Mijn vader heeft zes loten!”, vertelt een jongen.

Achter de ramen van Elisabeth Overakker staan links en rechts mensen naar buiten te turen. Jeanne Vermetten-Rovers niet. Zij is met haar zoon Erik Vermetten even een rondje aan het maken. “Ik heb gisteren van mijn zoon een rollator gekregen, nu durf ik weer de straat op.”

Jeanne is helemaal in de ban van de loterij. “Ik heb zelf geen loten, maar dit is zo mooi meneer. De mensen komen bij elkaar, maken vriendschap. Ik had mijn buurman nog niet gesproken, maar nu kwam hij me nieuwjaar wensen. Vriendschap, dat is het mooiste.”

Voor de truck wensen mensen elkaar het beste voor komend jaar. En checken voor de zekerheid of ze loten hebben. Wilbert (postcode 4835) is met zijn zoon naar het Mariaplein gekomen. “Verkeerde postcode he?” Maar hij geniet zichtbaar van wat er zich voor hem op het plein afspeelt.

De rode jackjes van de postcodeloterij proberen mensen naar de tv te krijgen. “Hier gebeurt niks en wordt niks bekendgemaakt. Om 21.30 uur op RTL4.” Maar het is tegen dovemansoren. Op het Mariaplein is het veel te gezellig.