Foto Annemijn Minneboo
Foto Annemijn Minneboo

'De postcodeprijs had wat jaartjes eerder moeten vallen'

Cultuur

OVERAKKER - Miel de Rooij loopt elke dag een rondje in de wijk met zijn hond. Een praatje maken met de buurtbewoners zit er altijd wel in. Maar vandaag is het wel een heel bijzonder praatje dat hij met sommigen houdt. Een enkeling is ineens een paar miljoen rijker dan gisteren.

De Rooij vertelt over de drukte rondom het Mariaplein en seniorencomplex Hamelakker II zondag. Daar werden tien mensen met postcode 4834 WC in één klap miljonair. “Mijn vrouw en ik wilden net Chinees eten bestellen. Toen we de telefoon pakten, zagen we de drukte op straat. Ik wist het gelijk, die grote truck kan niet missen.” ’s Middags merkte hij al dat alle parkeerplaatsen op het plein bezet waren. Hij dacht dat het kwam door de nieuwjaarswensen. “Maar de grote winnaars waren inmiddels ingelicht. Waarschijnlijk kwam massaal de hele familie om het spektakel bij te wonen.”

Geld is niet alles
Zelf woont De Rooij in de Overakker, recht tegenover seniorencomplex Hamelakker II, waar de grote hoofdprijs viel van de Postcodeloterij. Voor hem minder goed nieuws, hij had geen lot. Hij kan er niet over in zitten. “Geld is niet alles. Dat wil niet zeggen dat ik het zou afslaan als ze aan mijn deur staan met een geldpot, maar het maakt me geen gelukkiger mens.”

Nooit meer werken
De Rooij ergerde zich aan het commentaar van presentator Winston Gerschtanowitz tijdens de uitreiking die live te zien was op RTL 4. "Hij zei dat ze in ieder geval niet meer hoefden te werken. Dat was misschien wat ongepast. Het geld komt inderdaad bij ouderen terecht, maar deze mensen zijn vaak al jarenlang lid van de loterij en hebben ook hard gewerkt in hun leven."

Dat de tien winnaars uit het seniorencomplex stuk voor stuk 80 plus zijn, vindt De Rooij wel jammer. “Ze zijn er niet minder blij om, maar de prijs had wat jaartjes eerder moeten vallen.” Vanochtend sprak hij nog met een mevrouw die een prijs van rond de 1,2 miljoen heeft gewonnen. “Had ze de prijs maar eerder gekregen, dan had er nog een leuke reis met haar man Piet in gezeten. Maar ja, wat nu ze alleen is? Wat moet ze met al dat geld?”, vraagt hij zich af.

In stukjes
Ook had de prijs wat De Rooij betreft in kleinere stukjes moeten worden verdeeld. “Meer mensen een prijs, gewoon iets minder geld. Wat moet je met 4,2 miljoen euro? Of je nu twee of vier miljoen wint, je krijgt het toch niet op.” Naast de miljonairs uit het seniorencomplex wordt er onder buurtgenoten met een lot en postcode 4834 nog eens een prijs van 20 miljoen verdeeld. Hoe groot die prijs per persoon is, wordt vrijdag bekend gemaakt tijdens een straatfeest.