Afbeelding

Storm en bomen bedreigen woonwagen Edisonstraat

Algemeen stormschade

DOORNBOS/LINIE – Jaren geleden viel er al eens een boom op de woning van Herman Ras. Een twintigtal jaren later is het wederom het geval. Dinsdagochtend scheerde een door de storm afgebroken exemplaar rakelings langs de woonwagen op het kampje aan de Edisonstraat. Nu dreigen twee overgebleven Italiaanse populieren op zijn huis te landen.

Ras schrok flink toen de boom rond tien uur ’s ochtends naar beneden stortte en zijn tuinmuurtje doorkliefde. “Een grote klap. Ik dacht eerst dat de bliksem insloeg, maar het bleek dus een boom. Een raampje stond open waardoor de takken naar binnenvlogen”, aldus de bewoner.

“Visuele inspectie heeft aangetoond dat de andere populieren niet zijn aangetast door schimmel, zoals bij de omgevallen boom. Ze zijn in onze ogen gezond. Normaal gesproken controleren we alle bomen eens in de drie jaar, maar om de bewoners tegemoet te komen gaan we deze jaarlijks onderzoeken”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De Bredanaar heeft daarin niet veel vertrouwen en is vooral angstig voor de gevolgen voor zijn gezin wanneer een van de twee bovenop zijn woning valt. “Die zijn ook veel groter. Je moet je niet voorstellen dat mijn kinderen of mijn vrouw liggen te slapen en dan die boom binnen komt zetten. Dan zijn ze gewoon dood.”

Een door Ras opgetrommelde boomdeskundige van het Bredase bedrijf B-Vier meent dat het hoognodig is de bomen grondig te inspecteren en dan niet alleen door een visuele inspectie, zoals de gemeente nu heeft gedaan. “Alleen door röntgenfoto’s kan je echt goed bepalen of de bomen van binnen zijn aangetast. Het gaat om een bomensoort die snel veroudert en als het ware te snel groeit. Daardoor zijn ze snel zwak."

Ras vindt de houding van de gemeente vreemd. "Twintig jaar terug moesten ze zelf voor de schade opdraaien. Maar het gaat mij helemaal niet om het geld. Het gaat om de veiligheid van mijn gezin en mijzelf. Moet het dan eerst misgaan, voordat ze ingrijpen."