Foto Maj-Britta de Ruiter
Foto Maj-Britta de Ruiter

Gebouw F, voor culturele waarde van de stad

Cultuur

De cultuurprijzen worden binnenkort weer uitgereikt. Op 20 januari worden de prijzen tijdens de cultuurnacht uitgereikt. Het thema van de nacht is magie. Wij interviewden de genomineerden. Deze keer Frans Parthesius van Gebouw F.

Wat doet Gebouw F?
“Voluit heten we Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap, dat zegt al dat we veel met architectuur bezig zijn. We proberen avonden te organiseren waarbij het debat belangrijk is. Als de gemeente een vergadering organiseert dan heeft die vaak een bepaald doel, maar wij proberen juist op nieuwe ideeën te komen zonder dat iemand daar direct belangen bij heeft.”

Wat mist Breda nog op Cultureel gebied?
“Misschien wel een heleboel, maar dat maakt niet uit. Rotterdam, Eindhoven en Antwerpen zijn in de buurt en mensen uit Breda zijn ook bereid daar naar toe te gaan. Het enige wat ik in Breda nog niet zie is een evenement dat mensen op de been brengt. Tijdens de Cultuurnacht misschien wel, maar ook bij andere festivals mag de actieve deelname groter zijn.”

Wat kunnen we in 2012 van Gebouw F verwachten?
“We zijn nu bezig met de structuurvisie. We willen weten wat er qua stadsontwikkeling tot 2030 moet gebeuren. We proberen een nieuwe structurele visie te maken en een tijdelijke oplossing.”

Wat betekent de nominatie voor jullie?
“De nominatie kwam als een grote verrassing. Ik kan me voorstellen dat een centrum voor architectuur niet het eerste is waar je aan denkt bij cultuur.”

Hoe zijn jullie dan wel cultureel bezig?
“We hebben erg ons best gedaan om niet alleen met architectuur bezig te zijn, maar ook met de culturele en historische waarde van de stad. Zo hebben twee fotografen de lege plekken in de stad onder de naam ‘Niemandsland’ gefotografeerd. Zodat mensen kunnen zien hoe er op een andere manier naar zo’n terrein gekeken kan worden.”

Meer over de Cultuurprijzen en de Cultuurnacht:
www.cultuurnachtbreda.nl