foto Nico Koevoets
foto Nico Koevoets

Carnavalsdienst voor het eerst in Grote Kerk

Cultuur carnaval

CENTRUM – De Bredase carnavalsdienst is dit jaar voor het eerst in de Grote Kerk. Voorheen werd die zogenaamde Oeledienst gehouden in de Sint Anthoniuskathedraal en het laatste jaar in de Sacramentskerk.

Ronald Broeke van de Stichting Bredase Carnaval Viering is blij met de nieuwe locatie. “Vanwege een bestuurlijke beslissing mochten we de dienst niet meer houden in de kathedraal. Nu de mogelijkheid er is om de dienst in de Grote Kerk te houden pakken wie kans met beide handen aan.”

De Oeledienst vindt plaats 5 februari. Volgens Broeke gaat het om een losse kerkdienst die de carnavalsvierder aan de oorsprong van het carnaval moet herinneren. “Aan de ene kant is het een serieus moment in de week waar ruimte is voor een woord van wijsheid. Aan de andere kan zit er een groot orkest in de kerk dat vrolijke muziek speelt. En natuurlijk spreekt de prins ook een woordje.”

In de Grote Kerk wordt met regelmaat bier getapt tijdens evenementen. Of dat tijdens de carnavalsdienst ook zo is weet Broeke niet. “Dat weet ik nog niet. Maar ik denkt niet dat het nodig is, want het gaat wel om een echte kerkdienst.”