foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

NS blij met Fyra Breda, extra tegenvaller Rijk 166 miljoen

Economie

BREDA/DEN HAAG – NS en KLM, die samen de HSL-Zuid exploiteren onder de naam High Speed Alliance, zijn tevreden over de Fyra-verbinding tussen Breda en Amsterdam. Het Rijk heeft daarnaast 166 miljoen euro extra apart gelegd voor financiële schade.

Dat heeft de minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen dinsdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Schultz heeft overwogen de HSA failliet te laten gaan. Maar dat had de staat 2,4 miljard gekost. De kosten lopen nu op tot ongeveer 1 miljard euro.

Volgens High Speed Alliance (HSA) hebben in een half jaar tijd meer dan 400.000 mensen gekozen voor de treinrit van iets meer dan een uur met de Fyra. “Door de aansluiting van Breda is er een deel van de concessie weer gerealiseerd”, zo stelt Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister meldt echter ook dat de het Rijk te maken heeft met een nieuwe tegenvaller van 166 miljoen euro. “Naast de 209 miljoen euro voor de HSA-problematiek is er een voorziening getroffen van 166 miljoen voor de financiële schade waarmee het ministerie van Financiën als aandeelhouder van de NS wordt geconfronteerd als gevolg van de bijdrage van de NS aan de HSA-problematiek.”

Naast de financiën zit de minister ook nog steeds in haar maag met de Belgische spoorwegen die niet mee willen werken in een trein van Brabant naar Antwerpen. De HSL-verbinding Amsterdam-Brussel stopt in de toekomst niet in Brabant, de NS schrapt dit jaar nog de Beneluxtrein. Dat zou betekenen dat een snelle verbinding tussen Brabant en Antwerpen vervalt.

“Het klopt dat er op de Fyra-verbinding Amsterdam – Brussel alleen gestopt wordt op de stations Schiphol, Rotterdam en Antwerpen. Het wijzigen van de stopplaatsen zodat deze verbinding ook in Brabant stopt, stuit op belemmeringen op financieel, juridisch en logistiek vlak”, legt Schultz van Haegen uit.

Minister Schultz van Haegen stelt in haar brief naar oplossingen te zoeken voor het uitblijven van een stop in Brabant van de HSL.