Afbeelding

Strijd om het carnavalslied 2012 nog niet gestreden

Cultuur carnaval

BREDA - Over 25 dagen barst het grote feest los. Maar wat is carnaval zonder een dikke vette hit om op te hossen? Het lijkt nog te vroeg een nummer aan te wijzen dat eruit springt, maar volgens deskundige Peter Voesenek is er genoeg aanbod.

Voesenek verkoopt in zijn platenzaak Special Music ook carnavalsplaten. Volgens hem genoeg nummers om uit te kiezen dit jaar. “Er zijn al zo’n dertig carnavalsnummers uit, maar er moeten er nog komen hoor.” Nummers als ‘Joost’ van de Lawineboys en ‘Handen Omhoog’ van de Double Dj’s maken volgens de platenverkoper kans.

Ook de liedjes ‘Hang de vlag uit’ van Niek & Danny en ‘Vanaf nu’ van het Prinsenbeekse duo Daarom?! hebben volgens de deskundige een vrolijke noot en een hoog dansgehalte.

Het geheim van een echte hit, zit hem volgens Voesenek in de herkenbaarheid van het nummer. “Het moet makkelijk wegzingen, lekker bekken. Vaak zit er een kreet in en kan je na één keer luisteren het refrein meezingen.”

De après-skimuziek en dancenummers overstijgen de polonaise niet volgens Voesenek. “Je ziet vooral een verschil tussen wat jongeren en ouderen leuk vinden. Jonge mensen horen graag een mix van wat ze normaal horen in de discotheken en carnavalsmuziek, het heeft een hoog tempo. De wat ouderen voelen zich het meest thuis bij het ouderwetse hoempapa-tempo.”

Volgens Michael Wesselink van Stadradio Breda maakt één van de versies van ‘Ik neem je mee’ kans. “Er zijn veel verschillende parodieën op het oorspronkelijke nummer van Gers Pardoel gemaakt. Maar welke het beste is, weet ik niet. Die van Gerst Pardoel ‘Ik laat je thuis’ is wel een erg leuke.”

Maar het is volgens Wesselink te vroeg om een echte hit aan te wijzen. “Een goed meetmoment is de Klûntocht zondag. Dat is voor ons de eerste indicatie welke nummers het wel eens goed kunnen doen. Daarnaast kijken wij ook wat er in winkels zoals Special Music het meest wordt verkocht.”

Stem op onze Facebook op je favoriet

Tipje van onze lezers: Wordteut