Logo bredavandaag.nl
Geen officiële Harley Dag, wel Harleys. En veel politie in Breda. foto Thaddeuz
Geen officiële Harley Dag, wel Harleys. En veel politie in Breda. foto Thaddeuz

Kabinet gaat criminele motorclubs harder aanpakken

DEN HAAG - Het Kabinet gaat criminele motorclubs harder en efficieënter aanpakken. “Er is sprake van ernstige en hardnekkige problematiek rond de outlawbikers”, schrijft minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie en Veiligheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.


Het Openbaar Ministerie, de politie, het Rijk en gemeenten gaan op zowel regionaal als landelijk niveau, beter samenwerken, omdat ook de problematiek met motorclubs de regio’s overstijgt.

Opstelten maakt zich zorgen, omdat er al geruime tijd signalen zijn dat leden van bepaalde motorclubs (hij noemt verder geen namen) een positie verwerven in de georganiseerde misdaad. Leden zouden, zoals in Breda al zou zijn gebeurd, in de horecabranche ‘een kwalijke rol vervullen’. Daarnaast worden ze in verband gebracht met intimidatie, afpersing, geweld en vuurwapenbezit.

Opstelten wil inzetten op de gecombineerde aanpak met bestuurlijke, fiscale en strafrechterlijke maatregelen. “Zowel voor wat betreft de aanpak van individuele leden als de clubs”, aldus de minister in zijn brief.

Daarnaast bevestigt Opstelten de bijeenkomsten van burgemeesters van verschillende gemeenten (waaronder Breda), het OM, het ministerie en de politie. Een volgende bijeenkomst vindt medio maart plaats.

De aanpak moet er toe leiden dat ‘de schijnbare onaantastbaarheid van de desbetreffende clubs wordt doorbroken’.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief