Schaatsvereniging IJsvermaak ging vandaag voor de eerste keer dit seizoen open foto Perry Roovers
Schaatsvereniging IJsvermaak ging vandaag voor de eerste keer dit seizoen open foto Perry Roovers

‘Deze week schaatsen bij IJsvermaak’

Algemeen

GINNEKEN – Twee nachten strenge vorst en dan durft ijsmeester Frans van Dorst van IJsvermaak het wel aan. Dat betekent dat er waarschijnlijk vanaf vrijdag geschaats kan worden bij IJsvermaak in Breda.

Het baantje aan de Bouvignelaan is dan de eerste dagen alleen voor leden toegankelijk. Van Dorst is dinsdagmorgen al even wezen kijken. “Het ijs ziet er goed uit”, zo vertelt de ijsmeester. “Ik heb alleen nog wat wakken. Als die vannacht dichtvriezen dan kan het ijs gaan groeien. Dan heb ik nog twee keer 24 uur nodig met vijf graden vorst, verwacht ik. Daarna durf ik het wel aan.”

Van Dorst houdt nog een slag om de arm. “Een ding kan ons nog parten spelen. Voo rvrijdag voorspellen ze hier en daar sneeuw. Als het ijs dan niet dik genoeg is, kan ik er niet op met de veegmachine.”

Maar voorlopig ziet het er goed uit. Woensdag gaat hij weer naar de ijsbaan in wording. Kijken of de wakken dicht zijn. Wordt dus vervolgd. In het noorden van het land zijn ze al wat verder. Bij de collega's van de ijsbaan in Noordlaren wordt dinsdag al de eerste schaatsmarathon op natuurijs verreden.