Afbeelding

Geen financiële zorgen WonenBreburg en Alleewonen

Economie

BREDA – De twee andere Bredase woningcorporaties WonenBreburg en Alleewonen geven aan geen financiële problemen te kennen, zoals collega corporatie Laurentius. Beide organisaties voldoen aan de normen die het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) stelt.

Vorige week vrijdag werd bekend dat Laurentius een deel van haar woningen en projecten moet verkopen om haar financiële positie te verbeteren. De corporatie kreeg voor een tweetal projecten geen borging van het WSW en komt onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). Laurentius liet weten dat hun financiële situatie verre van zorgwekkend is en dat in 2011 winst is gemaakt.

Ton Streppel, directeur van WonenBreburg, zegt dat zijn organisatie tijdig heeft ingegrepen. “We zijn niet verrast door de bijstelling van de normering van het WSW. We hebben ons beleid tijdig afgestemd. Een paar jaar geleden hebben we dat al bijgesteld door bezuinigingen te realiseren.”

Ook Harry Reininga, directeur van Alleewonen, meldt dat zij kan voldoen aan de normering. “We weten al langer dat die spelregels zouden veranderen. Dan weet je waar je aan moet voldoen.”

Corporaties moeten bij het realiseren van nieuwbouwprojecten geld aantrekken bij een bank. Daarvoor hebben ze een garantstelling nodig van het WSW dat daarvoor eisen stelt. Dat betekent dat die organisaties gunstige rentetarieven krijgen bij de financiële instellingen.

“Die eisen zijn best scherp”, stelt Reininga. “Wij investeren ook in nieuwbouw, maar je weet dan wat je aan investeringsruimte nodig hebt. Het zal nu voor Laurentius een lastige opgave worden woningen van de hand te doen”, meent de directeur wijzend op de huizenmarkt die nagenoeg op slot zit.

Streppel gaat er van uit dat ze de gemaakte afspraken, vastgelegd in de Herijking Alliantie 2012-2014, met de gemeente en de andere corporaties na kunnen komen. “De plannen willen we gewoon uitvoeren.”

Zowel Alleewonen en WonenBrebug gaan net als wethouder Bob Bergkamp in overleg met hun collega Laurentius. Ook wordt gekeken naar een mogelijke overname van woningen of projecten. Reininga: “We hebben sowieso onderling veel contact. Het zou kunnen dat we iets overnemen, maar daar is nog geen sprake van.”
“Laurentius moet het probleem oplossen. Daarover gaan we praten”, vult Streppel aan. “We moeten in ieder geval zorgen dat de huurder goed bediend blijft.”