Marathonschaatser Ruud Aerts. Beeld Youtube/Omroep Brabant
Marathonschaatser Ruud Aerts. Beeld Youtube/Omroep Brabant

Oud-NHTV-student Aerts kanshebber in Emmen

Sport

BREDA/EMMEN – Oud-NHTV-student Ruud Aerts is woensdagmiddag om half twee een van de kanshebbers op de Nederlandse titel marathonschaatsen op natuurijs. “Voor dit soort wedstrijden train je het hele jaar en dan is het afwachten of ze komen.”

Het NK komt er. De vrouwen reden zeventig kilometer, vanaf tien uur. “Die wedstrijd biedt wel perspectief”, aldus Aerts, die sinds het afronden van zijn studie als schaatser door het leven gaat. “Ik zag dat het een zware wedstrijd was. Dat is in ons voordeel.”

De in Riel woonachtige Aerts rijdt voor de Wadro-ploeg. Met zijn ploegmakkers keek hij dus naar de wedstrijd bij de vrouwen, gewonnen door Yvonne Spigt. Op de baan stond hij nog niet, en een doortimmerd wedstrijdplan is er nog niet. “Dat is heel lastig, je moet toch kijken hoe de wind over de baan staat en wat voor kopploeg er ontstaat. Het is belangrijk dat we goed met elkaar communiceren. Ik denk dat het een open wedstrijd wordt. Elke marathonschaatser kan 100 kilometer aan.”

De kans dat hij voorin meerijdt, is aanwezig. Dinsdag werd hij tweede in de eerste neoklassieker de Ronde van Duurswold op het Schildmeer. “De vorm is er. Die zat er al aan te komen de laatste weken en die was er ook. Jammer genoeg heb ik niet gewonnen.”

Is nu het NK even onderwerp van gesprek, ook in het marathonpeloton gaat het maar over een ding: de Elfstedentocht. Komt-ie of niet? Bij de vorige Elfstedentocht was marathonschaatser Aerts pas 17. “En je moet achttien zijn om lid te worden. Ik ben bij de eerste gelegenheid lid geworden.”

Of Aerts in 2012 zijn eerste Elfstedentocht gaat rijden? “Een paar dagen geleden wist ik zeker van wel, maar als ik nu naar de voorspellingen kijk dan begin ik toch te twijfelen. Het wordt krap, vrees ik. Maar misschien als we met zijn allen heel hard hopen?”

Eerst maar eens die Nederlandse titel. Tegen vijf uur zullen we het weten, of de oud-NHTV-student hem heeft.