De Grote Optocht van Breda. Genieten geblazen. foto Jorgen Janssens
De Grote Optocht van Breda. Genieten geblazen. foto Jorgen Janssens

Nog geen oplossing opruimen carnavalsrommel

Cultuur

BREDA – De tijd begint te dringen voor de Bredase Carnavals Viering (BCV). Een week voor carnaval zijn er nog geen afspraken over het opruimen van de rommel na de optochten in Breda. Direct na carnaval volgt wederom een gesprek.

Komend weekend is op zondag de kinderoptocht en op maandag de Grote Optocht. Danny de Klerk, vice-voorzitter van de BCV, gaat er van uit dat er met carnaval een oplossing zal zijn. “We zijn er nog niet uitgekomen. De ideeën lopen uiteen van het inzetten van vrijwilligers tot het deels betalen van de rekening.”

Op de vraag waarom het zo lang duurt voordat afspraken zijn gemaakt, geeft de Klerk aan dat de BCV graag een oplossing voor de langere termijn vindt. “Het moet meteen goed zijn voor de komende jaren.”

De Beeckse Algemene Karnavalsstichting (BAK) in Prinsenbeek is al wel zover. De organisatie kwam eind januari met een plan, waaronder het gebruik van biologische confetti. De Klerk: “Voor een stad als Breda is het toch anders dan in een dorp. Daar is de beleving anders, waardoor we met andere dingen rekening moeten houden, zoals het aantal vrijwilligers.”

De gemeente voerde begin 2012 bezuinigingen door. Naast de carnavalsverenigingen en het Jazz Festival zal ook NAC taken, die de gemeente voorheen op zich nam, moeten opvangen.

Het college wil in totaal 160-duizend euro per jaar besparen met betrekking tot werkzaamheden rond evenementen. Een woordvoerder meldt dat het volgend jaar gaat om vijftig procent van de kosten die de gemeente maakt en in 2013 om de volle honderd procent.