Een lege en volle rijrichting van de A27 dinsdagmiddag. foto Erik Eggens
Een lege en volle rijrichting van de A27 dinsdagmiddag. foto Erik Eggens

Eén ongeluk op de A27 en het verkeer in Breda ligt plat

Algemeen Ongeval A27

BREDA – Eén ongeluk op de A27 richting Oosterhout en het verkeer in en rond Breda loopt hopeloos vast. Veel Bredanaars ervoeren dinsdagmiddag de gevolgen van een gestremde rijbaan op de A27.

Rond half vier knalden net voor Oosterhout vier vrachtauto’s en een personenauto op elkaar, waarbij twee gewonden vielen. Onherroepelijk voelde de Bredase weggebruiker dit op de weg in de stad, als in een dominorace stapelden de problemen met het verkeer zich op. De Franklin Rooseveltlaan slibte dicht en ook op de Noordelijk Rondweg was het achteraan aansluiten.

Meteen blijkt de essentie van de A27. Gebeurt daar op één rijrichting iets waardoor de doorstroom stokt, wordt dat gevoeld in Breda. Ook de ring rond Breda, de A16, A58 en de A59. Vanaf de A16 of de A58 richting Tilburg stonden dinsdag lange files.

Deze verslaggever ervoer de kwetsbaarheid van de verkeersaders bij een poging in Tilburg te geraken. De ellende begint meteen al op de Noordelijke Rondweg. Degene die zich aan een tocht naar Utrecht of Tilburg waagt, kan daar al in een niet door te komen dikke rij blik aansluiten. Omdraaien heeft weinig zin, ook de Noordelijke Rondweg naar de A16 staat potdicht.

Een ritje van het NAC-stadion naar de A27 duurt nu in de spits 65 minuten, waar doorgaans 10 minuten – mede door de Groene Golf van wethouder Willems – als normaal geldt. Na de stoplichten richting de Tilburgseweg begint de ellende pas echt. De politie heeft de oprit naar de A27 afgesloten en leidt het verkeer door Dorst richting Tilburg. Het kerkdorp heeft het waarschijnlijk niet vaak zo druk gezien.

Een snelle sluiproute naar Tilburg is door de omleiding via Dorst geen optie. De keuze voor de A27 en A58 naar Tilburg blijkt niet veel later een nog slechter alternatief. Net na bedrijventerrein Minervum en de Franklin Rooseveltlaan kwamen meer mensen op het idee om de A58 te gebruiken. Tot ver voorbij Bavel toont de kilometerteller vaker de nul dan 5 km/u.

Bij de splitsing met de A58 richting A16 en Antwerpen is het op deze dinsdagmiddag welgeteld 65 minuten later. De keuze dan maar huiswaarts te keren via Ulvenhout blijk achteraf een juiste. Ook onder Ulvenhout kunnen de automobilisten de berm beter bestuderen dan ze eigenlijk zouden willen.

De blik op de zeldzaam lege A27 – er moet dus wel iets ernstigs zijn gebeurd – is een schrale troost.