De Optocht van Prinsenbeek 2012. foto Walter van Arendonk
De Optocht van Prinsenbeek 2012. foto Walter van Arendonk

Carnaval 2012 Breda: De foto's van de optochten

Cultuur carnaval

KIELEGAT/BOEMELDONCK – Het is altijd weer een mooi gezicht én een mooi moment: na maanden zwoegen in koude tochtige en voor de buitenwereld afgesloten bouwschuren, mag de wereld meekijken. En vooral meegenieten. De hoogtepunten van de carnavalsoptochten 2012 op een rij.

KInderoptocht Boemeldonck
De reeks aan optochten in de gemeente Breda begon zaterdagmiddag in Boemeldonck waar de kinderen hun rondje Prinsenbeek deden. Wagens, groepen klein en groot, allemaal trotseerden ze de langs- en soms overtrekkende buien. Het mocht de pret niet drukken.

Giegeldonk
In Giegeldonk, zoals de Haagse Beemden tijdens carnaval heten, trok een gemêleerde stoet aan de spaarzame kijkers voorbij. Twee wagens, maar veel lol. Zet oew eigen eens te kijk, was het motto, en dat werd door de deelnemers streng aangehouden. In Giegeldonk was ook de gezelligste bushalte (video) van het land.

Overa
Een buitenbeentje in het optochtgeweld, was de magistrale optocht van Overa. Het buurtschap tussen Mastbos en A16 hield zaterdagmorgen een surrealistische optocht, waar koeien en andere beesten de meest enthousiaste toeschouwers bleken. Het leverde mooie plaatjes op, waarmee aangetoond is dat de lol uit jezelf moet komen. Dat zat wel goed, daar.

Aogje
Zondag stond Princenhage op sommige plaatsen rijen dik klaar voor de optocht van ’t Aogje. Die zagen creatievelingen verwijzen naar actuele thema’s, zoals een van de heersende crises. Grieken die een dansje deden, en echte Aogenaars die op zoek waren naar een baan. Verder allerhande dieren die zich toonden aan het publiek. Al dan niet als een vis in het water. Zoals ook op de video te zien is.

Brakkensliert
Ook zondag: de Brakkensliert door het Kielegat. Over de Haagdijk, via de Prinsenkade het rondje centrum. Publiek kon zich laven aan de voorzichtige zonnestralen, een enkel biertje, maar vooral de prachtige creaties van de kinderen.

Baviaonenland
Donkere wolken boven Bavel, zo nu en dan. Het leverde mooie plaatjes op van de optocht. Ook in Baviaonenland oog voor de actualiteit. Zo werd er druk gebezemd.

Grote optocht Boemeldonck
Groots, groter, groots. In Boemeldonck weten ze van wanten. Elk jaar weer. Het levert tijdens de Grote Optocht prachtige plaatjes en dito creaties op. 81 keer genieten van de optocht.

Grote Optocht Kielegat
't Kielegat had geluk met het weer. Maandagmiddag trokken de wagens vanaf de Haagdijk door de binnenstad om aan het eind van de Boschstraat te eindigen. Daartussen in, op die drie kilometer, duizenden mensen langs de kant van de weg, genietend van alle bouwsels (zie foto's en video's). Al waren er natuurlijk de gebruikelijke hobbels bij de hoge brug.

Het programma van de resterende optochten vind je hier.