Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering.
Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering. Ilse Lukken

SP houdt enquête over thuiszorg Breda

Economie

BREDA - SP-raadslid Maurice Spapens houdt een enquête onder thuizorgers en zorgontvangers over de Bredase thuiszorg. Sinds 1 januari zijn vijf partijen verantwoordelijk voor de Bredase thuiszorg. Voor de aanbesteding vorig jaar waren dat er nog 17. De SP wil de ervaringen weten.

Voor medewerkers en zorgvragers betekende de aanbesteding een overstap naar de nieuwe aanbieders. De aanbesteding zorgde voor talloze raadsvragen aan het Breda college. Ook de PvdA in de Tweede Kamer vroeg aan de staatssecretaris meer duidelijkheid rond de thuiszorg in Breda.

‘In de aanbesteding was door de wethouder geen enkele eis opgenomen over een sociaal plan voor werknemers. Ook werd met geen woord gerept over controle op kwaliteit’, schrijft de SP. Spapens: "De SP hoopt natuurlijk dat alles toch nog goed is gekomen. Maar ik hoor graag uw eerlijke verhaal of dat wel of niet zo is. "

Spapens heeft inmiddels zorgontvangers en medewerkers een bericht gestuurd met de link naar de pagina waarop zij de enquête kunnen invullen. Ook op de site staan de links naar enquête vermeld.

Het raadslid hoopt dat medewerkers en zorgvragers de enquête slechts eenmaal invullen. Het systeem waarop de enquête draait, staat toe dat een invuller meerdere keren de enquête invult en zo de uitkomst positief of negatief kan beïnvloeden. “Ik controleer het wel, maar ga er van uit dat iedereen het naar eer en geweten invult. Niemand is gebaat bij een verkeerde uitkomst”, aldus Spapens.