foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Avans haalt uit naar selectiesysteem Den Haag

Algemeen

BREDA – Avans bestuursvoorzitter Paul Rüpp heeft forse kritiek op het selectiesysteem dat het Rijk op de hogescholen hanteert. Volgens hem is het niet verstandig om studenten op jonge leeftijd bepaalde keuzes te laten maken.

Rüpp uit zijn kritiek in een interview met BredaVandaag.nl dat maandag wordt gepubliceerd. In een terugblik op het 200-jarig bestaan van de opleiding wijst hij met nadruk op de het vroege selectiesysteem.

“De mensen in Den Haag vergeten dat ze zelf ook meerdere jaren op school hebben gezeten en er jaren over gedaan hebben. Studenten moeten vaak op veel te jonge leeftijd een keuze maken. Sommigen weten absoluut niet welke richting ze op willen”, aldus Rüpp.

In de ogen van de bestuursvoorzitter van een van de grootste hogescholen in Nederland legt het systeem meer druk bij de scholen. De onderwijsinstanties willen boetes voorkomen en proberen zodoende uitval onder studenten te beperken. Zo ook Avans dat een speciaal opgezet pilotproject draait, de zogenaamde Hippocampus.

Rüpp: “Een onderwijsinstelling heeft een groot maatschappelijk belang. Te vaak worden wij behandeld alsof we een bedrijf zijn. Het vroege selectiesysteem zorgt voor verspilling van talent. Dat proberen wij op te vangen door te kijken hoe we sneller kunnen achterhalen wat jongeren willen.”

Lees hier meer in het hele interview met Paul Rüpp.