Afbeelding

Corporatie Laurentius Breda doet pas op de plaats

Economie

IJPELAAR - Wooncorporatie Laurentius in Breda stelt momenteel orde op zaken en doet voorlopig een pas op de plaats.

Minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) schreef eind januari in een brief aan de Tweede Kamer dat Laurentius niet meer voldeed aan de liquiditeit aflossingsnormering van 2 procent. Dat houdt in dat de corporatie 2 procent van de totale leningen zelf moet kunnen financieren. Door een aanscherping van die wet door het ministerie voldeed de corporatie daar niet langer aan.

Inmiddels heeft de corporatie een inventarisatie opgesteld waarin alle lopende projecten en deelnemingen van Laurentius worden vermeld. De verschillende projecten zijn gevalideerd door een account. Zoals afgesproken gaat de brief op 29 februari naar minister Spies.

De Bredase wethouder Bob Bergkamp leidt uit het gesprek met directeur Walter Vermeulen af dat Laurentius in een financieel gezonde situatie verkeert. Laurentius zet plannen voor investeringen en nieuwbouw op een laag pitje. “Daarbij is er een mogelijkheid dat projecten kunnen worden verkocht”, stelt de directeur, die de toekomst van de corporatie rooskleurig inziet.

Volgens Bergkamp benadrukt Vermeulen dat alle projecten waarvan de bouw al is begonnen van een afbouwgarantie zijn voorzien.